Pintér Tibor színész-rendező és színházigazgató által bő egy évtizede megálmodott és életre hívott Nemzeti Lovas Színház mára a magyar kulturális élet egyedülálló színfoltjává vált. A világszinten páratlan, dramaturgiával ellátott, lovas-zenés előadásaikra az elmúlt évek során több mint 1,2 millió néző váltott jegyet, ami évente átlagosan 100 ezer embert jelent.

Állami támogatások híján, a 100%-ban független, kizárólag jegybevételekre és támogatásokra támaszkodó Nemzeti Lovas Színház most egy jelentős új fejezetet nyit: Mecénás programot indít, és támogatókat keres nagyszabású projektjéhez – egy modern, könnyűszerkezetes épület felépítéséhez. A támogatók a program keretében aktív részeseivé válhatnak ennek a különleges kezdeményezésnek.

A hozzájárulások által a kizárólag jegybevételekre és pályázatokra támaszkodó, teljesen független teátrum új korszakot nyithat meg, amely nemcsak a magyar közönség számára biztosíthat maradandó élményeket, hanem lehetővé teszi a színház nemzetközi terjeszkedését is. A jelenlegi helyszíntől mindössze 250 méterre, a Kincsem Park bejáratának közelébe tervezett esztétikus és fenntartható épület a meglévő sátorépületet felváltva, egész évben kiváló előadási feltételeket, a nézők számára pedig a hidegebb hónapokban is maximális kényelmet biztosít majd.

Pintér Tibor, a színház igazgatója hangsúlyozza: „A következő nagy lépés számunkra, hogy az új, jobban fűthető, fenntarthatóbb épülettel tovább emeljük a színházunk színvonalát, és nemcsak a hazai, hanem akár a nemzetközi közönséget is megérintsük. Célunk, hogy még nagyobb közönséget érjünk el, ami stabil alapot biztosít a további fejlődéshez. Ez az álom azon  vállalkozók, vállalkozások és magánszemélyek támogatása által válhat valósággá, akik osztozni szeretnének velünk a magyar kulturális értékek megőrzésében és a hagyományok ápolásában.” 

Színes repertoár minden korosztálynak - Musicalek, operettek és rockoperák lóháton

A Nemzeti Lovas Színház széles repertoárjában közkedvelt musicalek, rockoperák és operettek találhatók, amelyek a gyerekektől a nagyszülőkig minden korosztály számára emlékezetes szórakozást nyújtanak. A legismertebb rockoperák, mint az István, a király, a Honfoglalás, a Szent László legendája és a Rózsa Sándor mellett olyan klasszikus operettek is helyet kapnak a színpadon, mint a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Mágnás Miska és a János vitéz.

A színház kínálatát tovább színesítik a könnyedebb, szórakoztató művek, például a Drakula, a Szabadság vándorai és a teátrum legnépszerűbb családi musicalje, a Szilaj, ami a társulat történetében először folytatást is kapott, és a művészek Szilaj 2. – Zabolátlan címmel mutatták be nagy sikerrel.

A Nemzeti Lovas Színház művészei nem csupán kiemelkedő színészi, hanem sportolói szintű lovastudással is rendelkeznek, hogy maradéktalanul megfeleljenek a produkciók speciális követelményeinek. A társulat tagjai között van a Jászai Mari-díjas Papadimitriu Athina, valamint tehetséges fiatal lovas musicalszínészek, mint Ilyés Jenifer, Mohácsi Márk Dániel és Gazdik Dávid, akik évek óta meghatározó szereplői a Nemzeti Lovas Színház produkcióinak.

Nemzeti Lovas Színház

A lovas előadások sokoldalú igénybevételt jelentenek az előadók számára, így vendégművészek csak ritkán csatlakoznak a társulathoz, mivel a produkciókban való részvételhez rendkívüli felkészülés szükséges. Ahogy Pintér Tibor mondja: “Isten és a sors szelektálja, hogy kik tartoznak közénk.”

„A színház képzési programjának köszönhetően sok művész itt tanulta meg a lovaglás alapjait, és mára sportolói szinten lovagolnak. A képzés során olyan készségeket sajátítanak el, mint a díjugratás, a kaszkadőr lovaglás és a színpadi mozgás, így alkalmassá válnak a színház produkcióiban való részvételre. Azonban nem mindenkinek való ez a műfaj.

Sokan lemorzsolódnak, de van egy másik csoport is, akik hatalmas alázattal és szorgalommal jönnek ide, mint például Gazdik Dávid, aki négy éven át, napi három óra lovas képzéssel tanult meg olyan szinten lovagolni, ahogy az előadásainkon szükséges. Akik nálunk játszanak, olyan magas színvonalon művelik az éneket és a lovaglást is, ahogyan azt sehol máshol nem tapasztalhatja meg az ember” – emeli ki a Nemzeti Lovas Színház vezetője.

Nemzeti Lovas Színház Akadémia: ahol a jövő hősei születnek - Fiatal tehetségek képzése a Nemzeti Lovas Színház Akadémián

A Nemzeti Lovas Színház lovasszínész-képző Akadémiájának célja, hogy olyan fiatal tehetségeket képezzen, akik kivételesen magas szinten gyakorolják a színészet és a lovaglás egyedi kombinációját. A hároméves képzés végén a legtehetségesebbek szerződést és a produkciókban szerepet is kapnak, tiszteletdíj fejében.

Az Akadémia célja továbbá, hogy biztosítsa a színház utánpótlását, miközben a fiatalokat a magyar lovas hagyományok ápolására és továbbadására neveli. A nevelés a világhírű francia Bartabas cirkuszi vállalkozáshoz hasonló felépítésben zajlik, amit a híres lovas íjász, a Hungarikum-díjas és többszörös lovas íjász világbajnok Kassai Lajos is elismeréssel illetett.

Az Akadémián már hatéves kortól tanulhatnak a legfiatalabbak is, külön pónicsoportokban, ahol nemcsak a lovaglás örömeit élvezhetik, hanem a színház világába is betekintést nyerhetnek.

„Azt gondolom, hogy a következő generációk számára rendkívül fontos, hogy legyenek hőseik, akikre felnézhetnek. Inspirálni szeretnénk a fiatalokat. Itt megtapasztalhatják, milyen csodálatos dolog egy olyan közösség részévé válni, ahol a színház, a lovaglás és a magyar kultúra iránti szenvedély kéz a kézben jár.

Az Akadémia növendékei az ország legjobbjaitól tanulhatnak, elsajátítva a zenés színészmesterség mellett a gyakorlati lovas módszereket is, mert a hazánknak szüksége van hősökre, példaképekre, akikre az új generáció felnézhet” – tette hozzá az igazgató.

„Merj nagyot álmodni, és tegyél meg mindent, hogy meg is valósuljon!” – Ez Pintér Tibor mottója, aki a Nemzeti Lovas Színház társulatával együtt hisz abban, hogy a támogatók segítségével 2025 tavaszára megvalósulhat az új épület, amelyben, mintha csak egy nagy közös játék lenne, tovább élhetik a csodát, amit úgy hívnak: Nemzeti Lovas Színház. Azok a magánszemélyek és vállalkozások, akik csatlakoznak a Mecénás program bronz, ezüst, arany vagy gyémánt fokozatához, a felajánlott összeg nagyságától függően, kiemelt partnerként, a közös érdekeket egyeztetve, aktívan részt vehetnek az új épület megvalósításában, és ezzel egy nagyszabású álom valóra váltásában. 


Kultúra