Napjainkban az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Ez nem véletlen, hiszen otthonról játszani sokkal kényelmesebb és egyszerűbb, mint elsétálni a helyi lottózóba vagy kaszinóba. Különösen igaz ez abban az esetben, ha csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésünkre szerencsejátékok terén. Példának okáért nincs egyetlen kaszinó sem abban a városban, ahol élünk.

Nem meglepő tehát, hogy egyre többen próbálnak szerencsét a különböző online sportfogadási vagy kaszinó oldalak egyikén. Ha valaki sikerrel jár és nyer, akkor természetesen nagy az öröm. Azonban a nyereménnyel kapcsolatban felmerülhet egy lényeges kérdés: kell-e adót fizetni az online szerencsejátékból származó nyeremény után?

A továbbiakban kitérünk az online szerencsejátékok és adózás kapcsán felmerülő legfőbb tudnivalókra. Így tisztában leszel azzal, hogy milyen adózási előírások vonatkoznak rád egy esetleges nyeremény esetén. Készen állsz? Akkor vágjunk is bele!

Online szerencsejátékok

Először is tisztázzuk: mit értünk szerencsejáték alatt? Szerencsejátéknak nevezünk minden olyan játékot, amelyben a játékos valamekkora pénzösszeg megfizetése vagy tét megtétele ellenében bizonyos feltételek fennállása esetén vagy azok bekövetkezését követően nyereményre válik jogosulttá. Itt az is lényeges szempont, hogy a játék kimenetele - tehát az hogy a játékos nyer vagy veszít - kizárólag vagy nagymértékben a véletlentől függjön.

Az online szerencsejátékok (távszerencsejátékok, online sorsolásos játékok és online kaszinójátékok) a szerencsejátékok egyik altípusának számítanak. Mindössze annyiban különböznek a hagyományos szerencsejátékoktól, hogy ezeket a játékokat online játsszák. Többnyire online szerencsejáték alatt az interneten kötött sportfogadásokat, virtuális lottószelvényeket és internetes kaszinójátékokat értjük. Ez utóbbi csoportba tartoznak például a manapság különösen népszerű online rulett játékok is. Ha kíváncsi vagy rá miben különbözik egy ilyen internetes rulett játék a hagyományos “offline” rulettől, Te is kipróbálhatod ezt a játékot az otthonod kényelméből. Ezen az oldalon bővebb információt kaphatsz a legjobb rulett oldalakról Magyarországon.

Kell-e adózni a nyeremény után?

Most, hogy már tisztában vagy azzal, hogy mit is értünk szerencsejátékok alatt és hogy az online szerencsejátékok miben különböznek a hagyományos értelemben vett szerencsejátékoktól, itt az idő, hogy belevessük magunkat az adózási kérdésekbe.

Ha feltesszük azt a kérdést, hogy kell-e adót fizetni online szerencsejátékból származó nyeremény után, akkor a válasz igen is, meg nem is. A dolog azért annál egy kicsit bonyolultabb minthogy egyszerűen rávágjuk, hogy igen vagy nem. De ne aggódj, elmagyarázzuk miért!

Adózási szempontból fontos az online szerencsejátékból származó nyeremények között különbséget tenni. Hogy miért? Mert az után a nyeremény után, amely legális online szerencsejátékból (kivéve külföldi jackpot rendszerből) származik, nem kell adót fizetni. Abban az esetben azonban, ha a nyeremény illegális online szerencsejátékból származik, akkor az egyéb jövedelemnek számít. Az egyéb jövedelem adóköteles, így a játékosok kötelesek személyi jövedelemadót (szja-t) és szociális hozzájárulást (szocho-t) is fizetni a nyereményük összege után.

Legális online szerencsejátékból származó nyeremény

A Nemzeti Adó és Vámhivatal oldalán található tájékoztatás alapján az online fogadás akkor minősül legálisnak, ha az oldal üzemeltetője rendelkezik a Szerencsejáték Felügyelet által kiadott engedéllyel. A szerencsejáték-felügyeleti hatóság egy közhiteles hatósági nyilvántartást vezet az engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szervezőkről. Így ebben a nyilvántartásban érdemes leellenőrizni, hogy az adott játék szervezője rendelkezik-e engedéllyel. A nyilvántartás kitér a távszerencsejátékok és online sorsolásos játékok szervezőire, valamint az online kaszinók üzemeltetőire is.

Ha egy olyan oldalon tettél szert nyereményre, amelynek az üzemeltetője rendelkezik a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével, akkor adózás tekintetében semmi dolgod sincs. A nyereményösszeg ugyanis a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXXVII. törvény (szja-törvény) vonatkozó rendelkezése értelmében adómentes. Így a nyereményt nem szükséges bevallanod és adófizetési kötelezettséged sem keletkezik utána.

Adózás illegális online szerencsejátékból származó nyeremény esetén

A legális online szerencsejáték fogalmából gyakorlatilag könnyen ki lehet következtetni, hogy mit is értünk illegális szerencsejátékok alatt. Ezek olyan játékok, amelyek Magyarországon online elérhetőek és a szervezőjük nem rendelkezik a Szerencsejáték Felügyelet által kibocsátott engedéllyel. Abban az esetben is, ha az oldal üzemeltetője külföldi.

Tekintettel arra, hogy az illegális online szerencsejátékból származó nyeremény egyéb jövedelemnek minősül, nyeremény esetén a magánszemély nyertesnek adót kell fizetnie. Na de mennyit? Alapvetően két adófajtával kell számolni: egy 15%-os szja-előleggel és egy 15,5%-os szochóval.

Ha illegális szerencsejátékból nyereményed származott, akkor a fizetendő adó összegének kiszámításához először meg kell állapítanod az adóköteles jövedelmet. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a bevételből kivonod az összes olyan költséget, amely a bevétel megszerzésével összefüggésbe hozható. Ilyen költség például a fogadás során megtett tét összege. Azonban vedd azt is figyelembe a számítás során, hogy a bevételt és a költséget nem összességében, hanem fogadásonként szükséges elszámolni! A bevételt és a költséget a nevedre kiállított bizonylattal tudod majd igazolni.

Abban az esetben, ha a nyereményt nem egy kifizetőtől kaptad, akkor az adóköteles jövedelem után neked kell megfizetned mind az szja-t, mind a szochót a nyeremény megszerzésének negyedévét követő hónap tizenkettedik napjáig. Erre példa az az eset, ha a nyereményed egy külföldi játékszervező által üzemeltetett online kaszinóból származik. Mivel ebben az esetben a szochot megfizetése téged terhel és nem a kifizetőt, a szochót költségként nem tudod elszámolni. Épp ezért könnyítésképpen az adóalap megállapításakor a jövedelmed mindössze 87%-át szükséges figyelembe venned.

A fentiekben ismertetett módon megállapított egyéb jövedelmet a jövedelemszerzés évére vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásban kell feltüntetned.

Remélhetőleg cikkünk elolvasását követően már magad is meg tudod állapítani, hogy kell-e adót fizetned az online szerencsejátékból származó nyereményed után. Azonban kétség esetén, vagy ha több információra van szükséged, mindenképp érdemes egy adószakértő tanácsát kikérned!

(Fotó forrása: https://www.pexels.com/photo/bar-cocktail-casino-luck-7594223/)


Adózás