A sportág jövőjét meghatározó, következő három évtizedre vonatkozó elképzeléseket az igen befolyásos Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság, a Kínai Labdarúgó Szövetség, az országos Sporthivatal és az Oktatási Minisztérium közösen kiadott dokumentuma tartalmazza.

    Kína 2030-ra Ázsia legjobb válogatottjává akar válni, miközben a nők csapatát már a világbajnokságok erősségei között szeretnék tudni. 2020-ig 30 millió fiatal (általános- és középiskolás), valamint 20 millió felnőtt focistának kellene lennie az országban.

    Az ambiciózus program "kíséretében" az évtized végéig 20 ezer edzőközpont és 70 ezer futballpálya épül. A hosszú távú cél, hogy minden 10 ezer emberre jusson egy futballpálya.

    Megfigyelők egyértelműnek látják, hogy a tervek hátterében ott van Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár futball iránti rajongása. Ezt látszik igazolni, hogy 2012-es hatalomra kerülése előtt nem igazán volt téma az országban a hazai válogatott élvonalba állítása, külföldi játékosokkal történő "feljavítása", de még az utánpótlás nevelésének kérdése sem.
    Kínában a hiedelmek ellenére nem az asztalitenisz vagy a tollaslabda a legnépszerűbb sportág, hanem a labdarúgás. A stadionok rendre megtelnek, még ha az országos bajnokság csapatai nem is kényeztetik el - európai mércével mérve - látványos, magas színvonalú mérkőzésekkel rajongóikat.


    Hszi gyerekkora óta szereti a focit és 2011-ben még alelnökként kifejtette, bízik abban, hogy a kínai válogatott ott lehet a jövő világbajnokságain. Mi több: egyszer nem csupán otthont adhat a futballvébének, de meg is nyerheti azt.

    A férfiválogatott eddig egyetlen alkalommal, 2002-ben a Dél-Korea és Japán által közösen rendezett világbajnokságra jutott ki. A 2018-as világbajnokság selejtezősorozatában legutóbb Katart 2-0-ra legyőzte. A női együttes 1995-ben a negyedik helyen végzett, tavaly a nyolcadik helyre szorult.

    A nagyravágyó kínai tervek megvalósítását profi külföldi edzők és játékosok leigazolásával is meg kívánják támogatni. A folyamat már elkezdődött, így legutóbb Equiel Lavezzi, a Paris Saint-Germain támadója igazolt az észak-kínai Hebei China Fortune-hoz. Állítólag 30 millió euró volt az ára és évi 16 millió eurót keres.

    Csapattársát, az elefántcsontparti Gervinhót januárban az AS Romától szerezték meg. Kínába igazolt nem olyan régen két brazil középpályás, Alex Teixeira és Ramires, valamint az Atlético Madrid kolumbiai sztárja, Jackson Martínez is.
    A nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján a kínaiak férficsapata jelenleg a 81. helyet foglalja el 204 ország válogatottjának sorában.


Sport