A levéltár az őrizetében lévő iratok alapján állandó, időszakos, és az NDK-ban fennálló munkaviszonyról, nevelési segély, ill. ösztöndíj folyósításáról hiteles másolatot ad ki nyugdíj, társadalombiztosítási és egyéb kapcsolódó ügyekben és más a bevezetőben felsorolt ügyekben is.

Jogosultak köre

Ügyben érintett állampolgár, akinek a munkaviszonyára, a számára folyósított nevelési segélyre, illetve ösztöndíjra, valamint egyéb rá vonatkozóan nyugdíjjal, illetve társadalombiztosítási adattal kapcsolatban levéltári adatigénylés történik. Az ügyben érintett állampolgár által, írásban meghatalmazott személy.

Mit kell tennie, hogyan kell ügyintézni?

A levéltári adatigényléshez előzetesen űrlapot kell kitölteni. Töltse be számítógépn a megújult www.magyarorszag.hu oldalt, melyben válassza a:

- Közigazgatás, jog főmenüt (a bal oldali menüsorból)

- Adatkezelés, adatszolgáltatás almenüt

majd

azon belül a megjelenő listából kattintson a kívánt levéltári funkcióra.

Az űrlap elérhető az Ügyintézés indítása gombra kattintva, vagy az elektronikus levéltári portálon, a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján, illetve rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Levéltár ügyfélszolgálatain és a Kormányablakokban is.

Határidők: az ügyintézési határidő 30 nap.

Benyújtandó dokumentumok

Minden olyan rendelkezésre álló dokumentum másolata, amely a levéltári adatkeresést segíti.

Fizetési kötelezettség: illetékfizetési kötelezettség nem áll fenn.

Eljáró szerv

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára illetékes a budapesti székhelyű országos hatáskörű vállalatok/üzemek/gazdasági társaságok, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményei pedig a vidéki munkahelyek esetében.

Budapest Főváros Levéltára illetékes Budapest területén működött munkahelyek tekintetében, melyek nem budapesti székhelyű országos hatáskörű vállalatok/üzemek voltak.

(A nyugdíj-idő kiszámításánál érdemes először a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztályát vagy/és a BFKH VIII. Kerületi Hivatal Nyugdíjbiztosítási és Adategyeztetési Főosztályát felkeresni, akik az esetek túlnyomó részében már rendelkeznek a szolgálati idő elismeréséhez /beszámításához szükséges adatokkal)

Felettes szerv/jogorvoslat:

Emberi Erőforrások Minisztériuma/jogorvoslatra bírósági úton van lehetőség.


Életmód