Mennyibe kerül egy igényes öltöny?

A határozott, megnyerő fellépéshez, a magánéleti és szakmai sikerekhez alap, hogy valaki megnyerő látványt, elegáns megjelenést nyújtson. Egy igényes öltöny már 30 000 forintért is beszerezhető, de sok dologtól függ, hogy mennyire kell mélyen a pénztárcába nyúlni. Egy- egy elegáns, különleges darab akár többszázezer forintba is kerülhet, és természetesen az sem mindegy, hogy hol vásárol az ember. Természetesen nem kell, hogy egy öltöny mindenképpen hat számjegyű legyen ahhoz, hogy sikert arasson egy esküvőn, estélyen vagy állásinterjún, de vannak olyan szempontok, amiken nem éri meg spórolni akkor, hogyha egy igazán tartós, első osztályú darabot szeretne.

Fontos a jó alapanyag

Egy igényes öltöny jó minőségű anyagból, kézi varrással készült. Ez nem hóbort vagy valamiféle üres sznobéria – ezek olyan dolgok, amik nélkül nem lehet minőséginek nevezni egyetlen darabot sem. Hogy valóban megfelel-e az öltöny ezeknek a kritériumoknak, az könnyedén ellenőrizhető: azok a darabok ugyanis, amelyek kézi varrással készültek, a gallér és a gomblyuk körül egyértelműen beazonosíthatók. A kézi varrás egyben a tartósság biztosítéka is, a minőségi alapanyag pedig az egészségé is. Egyáltalán nem mindegy a bőrünknek, hogy miből készült az a ruha, melyet hordunk.

Egy igazi, első osztályú darab csakis pamutból, kasmírból vagy gyapjúból készülhet, lehetőleg minimális, vagy nulla poliésztert tartalmazhat. Ezeknek az anyagoknak a tisztítása, rendezettsége, megfelelő tárolása talán több időt és energiát igényel, de saját egészégét is biztosítja amellett, hogy a hozzáértő szemek elismerésében fürdőzhet egy nyilvános társasági eseményen, ahol a kék kasmír öltönyében vagy a méregzöld  gyapjú verzióban feszít. Az alapanyagon nem éri meg spórolni!

Egy szövet minősége ugyanakkor több tényezőből áll, így nem csak azt érdemes mérlegelni, hogy milyen alapanyagból készült öltönyt vásároljon. Legalább ilyen fontos, hogy milyen sűrű, kopásálló vagy nehéz – és ezek is befolyásolják természetesen az árat. A nyári viseletnek 300 gramm alattinak, a télieknek 380 gramm felettinek kell lennie.

Végül, de nem utolsósorban, az is fontos, legyen benne extra anyag, úgynevezett bőségtartalék. Ez az öltönynek az a része, amely egy átszabáskor kap jelentőséget: így nagyobb lehet a ruha mérete, ha esetleg felszedne pár kilót. Ez az egyedi daraboknál mindig alapvetően meg kell, hogy legyen, és a nadrág mellett a zakó is legyen bővíthető.

Sem a feszülő, sem a lötyögő öltöny nem lesz előnyös, így jó, ha a bőségtartalékkal lehet oda-vissza játszani, és nem kell a dolognak a megjelenés rovására menni, vagy idő előtt új öltönyt vásárolni. Tulajdonképpen, ha olyan öltönyt vesz, aminek van bőségtartaléka, akkor  egy második, vagy harmadik öltöny árát spórolhatja meg. 

Az apró részletek is fontosak

Egy igényes öltönynél nem érdemes legyinteni arra, ha kilóg egy apró cérnaszál, vagy itt-ott szemmel alig látható, mégis érzékelhető, hogy hiba van az illesztésben.  Az illesztés kapcsán a 100 százalékos precizitás a megjelenés mellett a tartósságot is biztosítja. Csak olyan öltönyt vegyen meg, amelyik szimmetrikusan van elrendezve, tökéletes minden illesztési ponton, tehát ellenőrizze le a zsebek és az ujj részét is kinyújtott és behajlított karokkal egyaránt.

A legtöbb igényes öltönynek oldalt vagy hátul középen hasítéka van a tökéletesebb hatás kedvéért, így szebb lesz az esése, valamint karcsúsítja tulajdonosát, vagyis még jobban fog állni Önön. A hasíték elhelyezkedése, hossza és a varrása szintén sokat elárulnak a minőségről.

Az öltöny gombjainál, illetve a mandzsettagomboknál is „turpisság” kiderülhet. Az elsőosztályú öltönyök között is a legkiválóbbak azok, amelyek esetén még arra is figyelnek, hogy az utolsó gomb mandzsettájához más színű cérnát használjanak. Ezt az utolsó gombot egyébként az etikett szerint kigombolva kell hordani.

A gallér formája, kidolgozottsága és minősége mellett sem szabad elmenni. A gallér jól látható, ezért különösen feltűnő, ha itt felületes a kidolgozottsága, nem ideális a formája. Ha sportzakót vásárol, ott a dísztűzést vegye elsődleges szempontnak a gallér ellenőrzésekor. Egy minőségi öltöny esetén még azt is érdemes megfigyelni, hogy arányosak-e a gomblyukak távolságai a zakó méretéhez, a gallér hosszához, szélességéhez, mélységéhez vagy magasságához képest.

Ne csak a külső, hanem a belső szempontjából is legyen igényes

Nem csupán az számít egy jeles, sorsdöntő eseményen, ami kívülről látszik, hanem az is, hogy mennyire kényelmes az adott darab, mennyire feszeng, esetleg izzad benne. Ez pedig részben az igényes, jó minőségi bélésen is múlik. Szinte minden eseményen adódhatnak olyan szituációk, hogy lekerül Önről a zakó, és így láthatóvá válik a bélés, és nagyon kínos lehet esetleges rossz minősége, vagy – rosszabb esetben – a hiánya. Képzelje el a szituációt: hűvösebb időben, gáláns lovagként felajánl egy szívének kedves hölgy számára egy zakót, ő készséggel elfogadja, de mivel a belseje nem elég finom anyagú, ezért szúrja vagy kidörzsöli a bőrét, esetleg Ön már beleizzadt a rossz minőségű anyagba. Mindegyik eset nagyon kellemetlen pillanatokat szülhet!

A legjobb minőségű bélés egyértelműen a paszpartu, egy finom selyemfajta.

Egyediség és egyéniség

Az igényes öltöny kiválasztásakor nem csak a pénzen, hanem a vásárlás idején és a belefektetett energián sem érdemes spórolni. Ha nincs elég tapasztalata, akkor eleve megkérnie a környezetében valakit, aki gyakorlottabb öltönyvásárló, éles szemmel és jó ízléssel rendelkezik, hogy kísérje el Önt. Keressen egy olyan időpontot a vásárlásra, ami mindkettőjüknek megfelel és vele keresse fel azokat az üzletházakat, ahol szintén rutinos szakeladókkal egyeztetve tudja meghozni a legjobb döntést.

Szánjon elég időt – akár több alkalmat –  arra, hogy minél több darabot felpróbáljon. Ne spóroljon azzal sem, hogy szükség esetén az öltönyt igazíttassa, szabóval méretre szabassa, rengeteg múlhat akár pár milliméternyi különbségen is.

Egy igényes öltöny nem két fillér, de nem feltétlenül kell ráköltenie egy egész havi fizetést sem. Mindenképp megéri, hiszen hosszú távú befektetés: karrierje és magánélete szempontjából is nagyban hozzájárulhat sikereihez, ha beruház egy-két elsőosztályú darabra.


Ruházat