Én magam iszom a szavait annak, aki a kávézásról vagy bármilyen, azzal kapcsolatos történetről képes mesélni nekem. Ha Ön is kíváncsi, akkor lessünk be az első kávéhullám kulisszái mögé!

A három kávéhullám

Magyarországon az évek során három kávéhullámot különböztethetünk meg, s ezek mindegyike nagy jelentőséggel bírt, befolyásolták a fogyasztási szokásainkat és meghatározták a kávékultúránkat. Sok idő telt el máig, amikor is végre a Kávégép Bolt Royal kávégép kínálatában böngészhetünk, s az egyes kávéhullámokat követően mindig magunkkal hoztunk valamit. 

Az első hullám volt az olasz, a második az amerikai, a harmadik pedig az az újhullám, amely egészen Ausztráliából és Amerikából érkezett meg hozzánk.

A kávékultúra kezdete országunkban

A kávéházakra az első világháborúig a társadalmi élet központjaként tekintettünk, s ezért volt képes a nemzeti kultúra is virágozni. Párizsi mintára nyitottak irodalmi kávéházakat is, s a milleniumi időkre a fővárosban már körülbelül 1000 kávékimérő és kávéház működött. 

A két világháború egy szempillantás alatt lerombolta a virágzó közösségeket. Az újjáépülés pedig egy hosszú folyamat volt, s Magyarországon is három kávéhullám jelent meg ezalatt az idő alatt, amelyek mindegyike átírta az addig létezett szabályokat. 

A feltalálók kora

A kávéforradalom a 19. században kezdődött el Itáliában és nem nehéz kitalálni, hogyan. A korszak egyik nagy felfedezője, Angelo Moriondo végre bemutatta a nagyközönségnek az első működőképes kávégépet. Csak 1885-ben szabadalmaztatta, s akkor mindenki úgy ismerte, mint az első olyan eszközt, amely a kávéőrleményből víz és gőz adagolásával feketekávét állított elő. Ekkor még literes, többszemélyes adagokat tudtak lefőzni.

1902-ben Luigi Bezzera és Desiderio Pavoni ugyancsak létrehozták saját gépüket, ami csak gőzzel működött. Ezzel akár 1000 adag kávét is le tudtak főzni. Az eszpresszó gépek csak 1906-ban a Milánói Vásáron láttak napvilágot. 

Mintegy 10 évet kellett várni arra, hogy Pier Teresio Arduino pumpás technológiával helyettesítse a gőz nyomását. Az átütő sikert viszont a kétatmoszférás nyomás kiküszöbölése jelentette, ami Achille Gaggia nevéhez fűződött. 1961-ben végül Ernesto Valente tette lehetővé, hogy az őrölt kávé adagolásához már csak egy ütközésig tekert mozdulatra legyen szükség.

Természetesen a kávéhullám alatt egy külön fejezetet nyithatnánk a csomagolás, a blended eljárás és a tejhabosítás fejlődésének. Az biztos, hogy minden találmány emelte a kávézás élményét, és a mai napig büszkék vagyunk rájuk.


Gasztro