Miért jó választás ásottkúthoz a mélykúti szivattyú?

A közepes vagy nagyobb vízhozamú kutakhoz tökéletes választás egy ilyen szerkezet függetlenül attól, hogy udvari öntözésre, egy ingatlan vízzel való ellátására vagy akár öntözőrendszerek működtetésére használjuk. Mivel az ásott kutak alapvetően kis mélységűnek számítanak, ám akár tizenöt méter mélyre is lenyúlhatnak a nagy átmérőjű, betongyűrűkből álló létesítmények, egy megfelelő nyomatékkal és teljesítménnyel rendelkező szivattyú gond nélkül boldogul egy ilyen terepen még akkor is, ha egy kicsit iszapos vagy változó benne a vízmélység.

Hogy működnek az ásottkút szivattyúk?

E szerkezetek működésének alappillére maga a módszer, amely segítségével felszívja a vizet alulról. A folyadék ugyanis ezáltal a motortest és a szivattyú palást között jut el felfelé, - függőleges irányban - amennyiben a víznyerőhely megfelelően mély ehhez és eléri legalább a fél métert. A szivattyú védelmét az úgynevezett úszáskapcsoló biztosítja, amely azonnal leállítja a rendszert, amint azt érzékeli, hogy a vízszint túlságosan lecsökkent. Ezzel pedig elkerülhető az, hogy tönkre menjen a szivattyú a szárazon futástól.

Nincs szükség téliesítésre!

Különlegessége a mélykúti szivattyúknak, hogy más társaival ellentétben, nem igényli a téliesítés folyamatát, vagyis nem kell ősszel kiemelni a kútból és megfelelő óvintézkedések után védett helyre tenni tavaszig A vízbe merítve a téli hónapok alatt is tökéletesen üzemelnek ezek a szivattyúk.

Fontos, hogy megtaláljuk a minden szempontból megfelelő szerkezetet!

Mivel e szivattyú kategórián belül is számos különböző típusú szerkezet érhető el, fontos, hogy az adott kúthoz a megfelelőt válasszuk ki. Ehhez érdemes figyelembe venni a teljesítményt és a nyomatékot és ez alapján leszűkíteni a kört. Bizonytalanság esetén érdemes ehhez szakember segítségét kérni, hiszen ha nem megfelelő szivattyút választunk, akkor bizony nem feltétlenül boldogul majd a kútban levű vízzel. Ehhez figyelembe kell venni azt is, milyen gyakori használat alá lenne véve a szerkezet, de számít az is, hogy mekkora a szóban forgó kút hozama.

Mi mindenre alkalmasak még ezek a szivattyúk?

A mélykúti szivattyúknak számos más területen is hasznát veheti, hiszen hatásfokuk igen nagy. Ezáltal tökéletesen alkalmasak házak vízellátásához, de segítségükkel kinyerhető a víz tartályokból is, vagyis például az összegyűjtött esővizet is eljuttathatja segítségével egyik pontból a másikba. Sőt, öntözőberendezések üzemeltetéséhez is ideálisak.

Mennyi ideig üzemel egy ilyen szivattyú?

Egy ásottkút szivattyú akár évekig probléma nélkül üzemelhet, amennyiben a karbantartása megfelelő. Ebbe beletartozik a már említett szárazon futás elleni védelem mellett a rendszeres szervizelés is, hiszen ezáltal a kopott alkatrészeket és a kisebb hibákat úgy lehet kiszűrni, hogy az nem okoz fennakadást a munka folyamatában és nem kell tartani a váratlan meghibásodástól. Szintén nagyban növelhető a szerkezet élettartama azzal, ha a kutat is rendszeresen tisztítja függően attól, hogy az mennyire hajlamos az iszaposodásra.

Látható, hogy nem véletlenül nevezik ezeket a mélykúti szerkezeteket ásottkút szivattyúknak, hiszen minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek alkalmassá teszik az ezzel kapcsolatos feladatok ellátására. Ráadásul így, hogy számos más területen is hasznát veheti az ember egy ilyen szerkezetnek, nem kérdés az, hogy különösen hasznos lehet a ház körül.


Otthon