Makettezésre gyártott festékek vs. hagyományos bolti festékek

A festékeket több komponens alkotja, mint pigment, kötőanyag, oldószer és egyéb adalékanyagok. Léteznek makettfestékek és makettezéshez használt festékek, melyek között a különbség, hogy előbbit makettezőknek fejlesztették, utóbbit viszont egyéb területeken alkalmazzák, javarészt dekorációs és művészi célokra. 

A Modellfutár makettfestékei közül beszerezhetünk speciálisan ehhez a hobbihoz alkalmas festékeket. A makettek színezéséhez gyártott termékek pigmentszerkezete ugyanis jóval kisebb, ezáltal sokkal finomabb is. 

A hobbi lényege a kikapcsolódás és az önfeledt alkotás öröme. Hagyományos, bolti festékekkel viszont nem érhető el ugyanaz az eredmény. Éppen ezért a fent említett speciális makettfestékek javasoltak ehhez a tevékenységhez. 

A makettfestékek típusai

Megkülönböztetünk akril, enamel és olajfestékeket. 

Az enamel típusba tartozók szintetikus zománc festékek, előnyük a nagyon lassú száradás, emiatt ecsetes festéshez különösen alkalmasak. A javításokhoz hosszú idő áll rendelkezésünkre akkor is, amikor már szárazabbnak tűnik a felületük. Hátrányuk, hogy kellemetlen a szaguk, ez főként a bennük található kőolajszármazéknak köszönhető. Különösen fontos, hogy jól szellőző szobában alkalmazzuk!

Az akril festékeket gyors száradás és kiváló tapadási tulajdonság jellemzi. Nagyon jó a fedőképességük, ezáltal erős felületet hoznak létre, és szinte végtelenül hígíthatók. 

A vizes akrilok toxikusanyag-tartalma minimális, emellett szagtalanok is, a legbiztonságosabb festékek közé sorolhatók. Egyes típusaik ecsetes alkalmazáshoz és airbrush-ban is felvihetők. Hátrányuk, amely előnyként is kihasználható, hogy gyorsan száradnak. 

Az alkoholbázisú akrilok terülése és tapadása egyaránt kiváló, hátrányuk viszont, hogy allergiás panaszokat válthatnak ki. A szellőztetés mellett maszkviselés is javasolt! A védőkesztyűt sem illik elfelejteni, hiszen erőteljesen szárítják a bőrt, airbrush-hoz ideálisak. 

Lacquer alapú akrilok 

A lacquer valójában nem lakkot takar, hanem cellulóz oldószert. Ezek a makettfestékek rendkívül gyorsan száradnak, és tökéletesek szórópisztolyos technikához. A legvékonyabb színezést is lehetővé teszik. Szintén mellettük szól, hogy a legtartósabbaknak mondhatók. 

Hátrányuk, hogy képesek megmarni a műanyagot, a festékeket és a tüdőt is. A porlasztáskor létrejövő füst mérgező, tehát minden óvintézkedést gondosan be kell tartani! Ajánlott például egy festőkabin használata a szellőzőre kapcsolva, a védőszemüveg és kesztyű viselése mellett!


Munka