A vodka martini híres az eleganciájáról és a James Bond által ikonikussá tett "rázva, nem keverve" kifejezésről, amely a shakerben készített verziójára utal. Az italt gyakran a szórakoztatás vagy a társaság előtti ünnepélyes alkoholfogyasztás részeként fogyasztják, és az egyszerűsége és eleganciája miatt a modern koktélkultúra egyik legismertebb és legkedveltebb itala.

A vodka-martini koktél receptje

A következőképpen készíthető el a hagyományos vodka-martini:

Hozzávalók:

- 6 cl vodka

- 1,5 cl száraz száraz Martini

- jégkocka

- citromhéj (díszítéshez)

Elkészítés:

- Tegyen néhány jégkockát egy keverőpohárba.

- Öntsön hozzá 6 cl vodkát és 1,5 cl száraz vermutot (Martini).

- Keverje össze alaposan a keverőpohárban, majd szűrje le a koktélt egy koktélozó pohárba.

- Díszítse a koktélt egy csík citromhéjjal.

A vodka és a martini az alapja számos koktélnak, ezek közül néhány ismertebb példa:

Cosmopolitan koktél receptje:

Hozzávalók:

4 cl vodka
1,5 cl Cointreau likőr
1,5 cl frissen facsart lime lé
3 cl áfonyalé
Díszítéshez: Lime héj

Elkészítés:

Tegyünk néhány jégkockát egy shakerbe, majd öntsük rá a vodka, Cointreau likőrt, lime levét és áfonyalét. Rázzuk össze alaposan, majd szűrjük le egy koktélozó pohárba. Díszítsük lime héjjal.

Appletini koktél receptje:

Hozzávalók:

4 cl vodka

1,5 cl zöld alma ízű likőr
1,5 cl frissen facsart citromlé
Díszítéshez: Alma szelet

Elkészítés:

Tegyünk néhány jégkockát egy shakerbe, majd öntsük rá a vodkát, zöld alma ízű likőrt és citromlevet. Rázzuk össze alaposan, majd szűrjük le egy koktélozó pohárba. Díszítsük egy alma szelettel.

Dirty Martini koktél receptje:

Hozzávalók:

6 cl vodka
1 cl száraz vermut
1 cl olíva lé
Olívabogyó

Elkészítés:

- Tegyünk néhány jégkockát egy keverőpohárba, majd öntsük rá a vodkát, száraz vermutot és olíva levét.

- Keverjük össze alaposan, majd szűrjük le egy koktélozó pohárba.

- Díszítsük egy olívabogyóval.

Ezek a koktélok csak néhány példa a vodka és martini alapanyagok felhasználásával készült italok közül. Van számos más koktél is, amelyek hasonlóan elkészíthetők ezekhez az összetevőkhöz.


Gasztro