A petanque játék története

A játék történelme egészen a középkorig nyúlik vissza, de pontos eredete bizonytalan. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a Petangue a görög származású játék, a "Bocce" francia változata.

A játék ma már világszerte népszerű, és sok országban hivatalosan is versenyeznek benne. A Nemzetközi Petangue Szövetség (FIPJP) 1958-ban alakult, és jelenleg több mint 100 ország tagja. A Petangue olimpiai sportágnak nem számít, de része az Európai Játékoknak és az ázsiai strandjátékoknak.

A játékban háromféle gömböt használnak: a cél- vagy kakasgömböt (kis fehér gömb), valamint a játékosok gömbjeit (amelyek lehetnek acélból vagy műanyagból készült gömbök). A játékosok váltakozva dobálják a gömböket, és a cél az, hogy minél közelebb kerüljenek a cél- vagy kakasgömbhöz. A játék vége akkor következik be, ha minden játékos eldobta a gömbjeit, és azok leálltak a pályán.

A Petangue játék nagyon egyszerű, és könnyen elsajátítható. Ez a játék kiválóan alkalmas a baráti összejövetelekhez, és egyre népszerűbb a világ különböző részein.

Mik a petanque játék szabályok?

A Petangue játék szabályai nagyon egyszerűek, és könnyen megérthetők. A játékban háromféle gömböt használnak: a cél- vagy kakasgömböt (kis fehér gömb, valahol "Öcsi"-nek hívják), valamint a játékosok gömbjeit (amelyek lehetnek acélból vagy műanyagból készült gömbök). A játékmenet során a játékosok váltakozva dobálják a gömböket, és a cél az, hogy minél közelebb kerüljenek a cél- vagy kakasgömbhöz.

A Petangue játék szabályai a következők:

- A játékot legalább két játékos játssza, de általában három fős csapatok játszanak egymás ellen.

- A játékot kavicsos vagy homokos pályán játsszák, és a cél az, hogy minél közelebb kerüljenek a cél- vagy kakasgömbhöz (Öcsihez).

- A játékot a cél- vagy kakasgömb eldobásával kezdik, amelyet az egyik játékos vagy csapat dob el.

- Az ellenfelek váltakozva dobálják a gömböket, és a cél az, hogy minél közelebb kerüljenek a cél- vagy kakasgömbhöz.

- A játékosoknak állva kell dobniuk, és a lábuknak a körbe kell érnie, amelyet előtte húznak a pályán.

- A játékosok csak az első dobásuk után dobhatnak újra, ha a saját vagy az ellenfél gömbjei közül senki sem közelebb a cél- vagy kakasgömbhöz.

- A játékos vagy csapat, akinek a gömbje a legközelebb van a cél- vagy kakasgömbhöz, nyeri a pontot.

- A játék addig tart, amíg az összes játékos eldobta a gömbjeit, és azok leálltak a pályán.

- A játék végeztével a pontokat összesítik, és a játékos vagy csapat, amelyik a legtöbb pontot gyűjtötte, nyeri a játékot.

Ezek a Petangue játék alapvető szabályai, de vannak további részletes szabályok is, amelyeket a játék hivatalos szabályzatában lehet megtalálni.

fotó: freepik.com

Hányan lehet játszani a petanque-t?

A Petangue játékot legalább két játékos játszhatja, de általában háromfős csapatok játszanak egymás ellen. A hivatalos versenyeken és bajnokságokon általában két vagy három fős csapatok indulnak, de nyilvános pályákon és klubokban gyakran találkozhatunk olyan játékosokkal, akik csak ketten vagy négyen játszanak. A játék szabályai szinte bármilyen számú játékossal alkalmazhatók, de ajánlott, hogy legalább két játékos játszon a játék élvezetesebbé tételéhez.

Mely országokban népszerű a petanque?

A Petangue játék származási helye Franciaország, és a francia kultúra részévé vált. Azonban az évek során a játék népszerűsége terjedt más országokba is, és ma már számos országban játszanak Petangue-t.

Európában a Petangue játék nagyon elterjedt és népszerű. A játék népszerűsége különösen erős Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Belgiumban, de népszerű az Egyesült Királyságban, Németországban, Svédországban és más európai országokban is.

Azon kívül a játék népszerűsége már elérte a világ más részeit is, például az USA-t, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot, ahol gyakran a nyári időszakban rendeznek petangue-versenyeket. Emellett a játék népszerűsége növekszik Ázsiában és Dél-Amerikában is.

A Petangue játék népszerűsége folyamatosan növekszik és terjed a világban, és egyre több országban válik egyre ismertebb és közkedveltebb sporttevékenységgé.

A Petanque játék bemutatása videóban:


Sport