A rostokban gazdag étrend fontos része a megfelelő táplálkozásnak, és hozzájárul az egészséges életmódhoz. A legjobb, ha a rostokat természetes forrásokból szerezzük be, például gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból és hüvelyesekből.

A napi ajánlott rostbevitel általában 25-30 gramm, azonban a szükséges mennyiség egyénenként változhat attól függően, hogy milyen életmódot folytatunk, milyen korban vagyunk, és milyen egészségi állapotban vagyunk.

A magyar lakosság élelmirost-bevitele jóval elmarad a szakmai ajánlásoktól, melyek szerint a felnőtteknek naponta minimum 25–30 gramm rostot kellene elfogyasztaniuk. A helytelen táplálkozási szokások már gyerekkorban megjelennek, a Nestlé Hungária országos, reprezentatív kutatása szerint ugyanis a kisiskolások közel harmadának a rostbevitele az ajánlás 70 százalékát sem éri el.

A felmérésben résztvevő gyerekek mindössze 43 százaléka fogyaszt teljes értékű gabonát, a gyümölcs- és zöldségbevitelük pedig alig több, mint a napi 400 grammos ajánlás fele.

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű rostbevitel minden életkorban nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából, hiszen szerepet játszik a bélflóra épségének, egyensúlyának megőrzésében. Valamint javítja az emésztést, fokozza a telítettségérzést, lassítja a szénhidrátok felszívódását (ezáltal segítve az egyenletes vércukorszint kialakítását), és hozzájárulhat az egészséges testtömeg fenntartásához, eléréséhez – sorolja a rostok pozitív hatásait a Nestlé Hungária dietetikusa, Sárga Diána.

A szakember hozzáteszi: A jótékony hatások mellett az elegendő mennyiségű rost csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a székrekedés, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vastagbélrák.”

Egészségesen táplálkozol? - kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy mennyire fogyasztasz egészséges élelmiszereket.

A kiegyensúlyozott táplálkozás a tudatos vásárlói döntésekkel kezdődik

„A helyes rostbevitel egyáltalán nem ördöngösség, hiszen már az is rengeteget számít a napi célmennyiség elérése szempontjából, ha a reggelinket rostdúsan készítjük el” – magyarázza a dietetikus.

Egy rostdús reggeliötletről, a napi rostbevitelről és a különböző termékek rosttartalmáról szóló infografikák ide kattintva érhetők el.

Az első lépés tehát egy jó reggeli, ugyanakkor – a változatosság elvét tartva szem előtt – nem árt a nap többi étkezését is egy kis tudatosággal megtervezni.

Érdemes megtekinteni a különböző termékek csomagolásán található tápértékadatokat, és a rosttartalmat is figyelembe venni a napi menü összeállításakor. 

„Több-kevesebb élelmi rostot szinte minden növényi alapanyag tartalmaz, így a változatosság és a rendszeresség a legjobb stratégia a rostdús táplálkozás felé vezető úton – javasolja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a teljes értékű gabonafélék, valamint a diófélék és olajos magvak kombinálásával könnyen hozzájuthatunk a felnőttek számára ajánlott napi legalább 25–30 gramm rosthoz. Mivel sokféle rostforrás áll rendelkezésre, ez egyáltalán nem lehetetlen feladat.”  


Gasztro