Elkezdődött az iskola! Becsengettek!

Ez az időszak a szülőknek is fontos házi feladatot tartogat: milyen íróasztalt válasszanak otthonra?

Cikk végén található videó segít a probléma gyakorlati megoldásában!

Ha ugyanis a gyerek egy rossz székben helytelenül ülve tanul, az a statisztikák szerint akár 200 százalékkal is növeli a gerinccsigolyákra nehezedő súlyt. Ez azért is veszélyes, mert a magyarországi felmérések szerint a tartáshiba már eleve népbetegségnek számít a fiatalok körében. A statisztikák azt mutatják: az óvodások 60-65%-ának, a középiskolások 75-80%-ának van a gerincén eltérés a helytelen testtartás miatt. A Hungaro-Rim szakértői szerint a diagnózisért az elégtelen minőségű bútorok is felelőssé tehetők. Jó hír, hogy ezekből szerencsére egyre kevesebb van a piacon.

 

Hogyan válasszunk széket és asztalt a tanuláshoz?

Közel 1,8 millió nappali tagozatos diák kezdi meg szeptember 1-én a tanulmányait Magyarországon, köztük 80 ezernél is több olyan elsős nebuló, akinek biztosan széket és asztalt vásárolnak a szülei a napokban.

Nem könnyű választani a gyártók végeláthatatlan kínálatából, de néhány praktikát figyelembe véve mégis sikerülhet

 

– mondja Langer Zsuzsa, a több ezer irodabútort forgalmazó Hungaro-Rim Kft. ügyvezetője.

 

A szakember azt tanácsolja, hogy a gyors, elhamarkodott vásárlás helyett:

- először körültekintően nézzük meg a gyártók által tesztelt termékeket, azok referenciáit

- másodsorban figyeljünk az egyszerűségre, és arra, hogy a választott termék tényleg gyermekünk adottságainak megfelelő legyen

- harmadsorban pedig olyan terméket válasszunk, ami egyedileg állítható, hiszen a gyerekek évente akár 10-20 centiméterrel is magasabbak lehetnek– teszi hozzá a szakember.

 

„Ne hagyjuk, hogy a kedvező, olcsó ár vagy ajánlat kísértésbe vigyen minket!”

- tanácsolja Langer Zsuzsa, aki példaként azt a német gyermekbútorukat hozza fel, amelyik az óvodás kortól egészen az érettségi elvégzéséig elkíséri a tanulót, így kímélve meg 14 éven keresztül a családi kasszát.

 

Veszélyben a harmincasok?

Hosszú ideje figyelmeztetnek a magyar ortopéd szakorvosok arra, hogy az Y, Z és Alfa-generáció tagjai már sokkal többet ülnek az asztal előtt, legyen szó az iskolai, az otthoni tanulásról vagy éppen a játékkonzolok előtt töltött órákról

– teszi hozzá Urbánné Bíró Brigitta, ergonómiai szakértő.

 

„Alapvetően az ember a szavannákra született, tehát a testfelépítése még mindig az állásra van kialakulva. Hogy ha az álló helyzetben történő gerincterhelést vesszük 100 százaléknak, akkor az ülő testhelyzetben 140 százalékos a gerinccsigolyák terhelése.”

– érzékelteti a Hungaro-Rim Kft. partnere azt a hatást, ami akkor nehezedik ránk, amikor magunkat kihúzva ülünk az íróasztalunk vagy éppen az irodai asztalunk előtt.

Ráadásul, ha vállból előre hajolunk vagy éppen „lecsúszunk a székünkben”, ez a terhelés 200 százalékosra is felmehet. A többek között a cseh Rim termékeit forgalmazó cégnél úgy látják, soha nem lehetünk elég korán tudatosak, ha a kényelmünkről van szó. Mint mondják: amíg az ezredfordulón főként a negyvenes éveikben járó korosztályra volt jellemző a gerincsérv, a csigolyakopás és az ínhüvelygyulladás, addig 2022-ben már egyre több 30 év alatti fiatalon jelentkeznek ugyanezek a tünetek.

 

Nyakunkon a tech neck!

2022-ben nem csak az iskolába készülő szülőknek, gyerekeknek, de az irodapiac szereplőinek is érdemes megismerkedniük az új kifejezéssel: ez a tech neck. Az angolul tech neck-nek nevezett jelenség tünetei a nyak, a váll és a hát felső részénél jelentkező fájdalom, merevség és a csökkent mozgathatóság.

A tech neck úgy válhatott önálló kifejezéssé az elmúlt években, hogy egyre többen ugyanazzal a kínzó panasszal jelentkeztek az orvosuknál, amit az előre billentett fej okoz.

Kevesen gondolnák, de bizony a fejünk súlya körülbelül 6 kg-ot teszi ki.

Így, amikor előre döntjük, nyakunkat, nagyjából 20-23 kilogrammnyi súlynak megfelelő nyomást helyezünk gerincünkre. Ez pedig azt jelenti, hogy 20-30 perc után az érintett testrész már merevvé válik, a nyakunk tartószövetei pedig veszítenek a rugalmasságukból.

„A tech neck jelenség bizony a cégvezetőket is komoly kihívás elé állította”

– jegyzi meg végül Langer Zsuzsa. A Hungaro-Rim Kft. ügyvezetője úgy látja: a munkaadók többsége szerencsére „nem engedi el a beosztottak kezét.” Náluk például az elmúlt évben 300 százalékkal nőtt az igény az olyan asztalok iránt, ahol a dolgozó ülve és állva egyaránt kényelmesen tud dolgozni.

Ide kattintva megtalálod a videót, amely segít a probléma gyakorlati megoldásában!


Egészség Tudomány Otthon Munka Iskola