Mi az a táblásított fenyő?

A fenyő napjaink egyik legfontosabb faanyaga. Elérhető ára és gyors megmunkálhatósága miatt egyre több helyen találkozunk fenyőből készült megoldásokkal. A fenyőt az építőipartól a bútorgyártáson át számos területen használják. A könnyű elérhetőség miatt pedig a hobbi asztalosok is előszeretettel választják kedvenc anyaguknak. 

A fenyő fűrészárun belül a táblásított fenyő azt jelenti, hogy a tömör fát minimum három rétegben egymáshoz préselik és olyan alapanyagot alakítanak ki, amelynek szélessége meghaladja a hosszát. A táblát ezután a legkülönfélébb célokra használhatjuk. Burkolatként, bútorlapként, ajtóként is megállják a helyüket. 

Táblásított fenyő méretek: hogyan válasszunk?

Az OSB Futár kínálatában a leggyakrabban keresett táblásított borovi fenyőlap 18mmx1210x2500 mm-es. Ezek a lapok belsőépítészeti felhasználásra, de akár bútorkészítéshez is tökéletesek.

A csomómentes táblásított borovi fenyő lapok mérete 18mmx1200mmx2500mm. Ezek a lapok annyira jó minőségűek, hogy akár a legmagasabb igényeknek is megfelelő asztalos munkákat is kivitelezhetünk a segítségükkel.

A lucfenyő táblákat szintén asztalosoknak ajánlják. A 18mmx1230mmx2500mm lapokból bárki eredményesen alkothat - azoknak is ajánljuk, akik még csak az első remekeiket készítik, és alacsony árú, de szép anyagot keresnek.

Hogyan lehet a táblásított fenyővel dolgozni?

A táblásított fenyővel éppen úgy dolgozhatunk, mint bármilyen fenyőanyaggal. A lapok elég masszívak, hiszen az anyagot nem csupán préseléssel, hanem ragasztással is rögzítik. A lapok stabilak, így akár polcnak, asztallapnak is alkalmasak.

A kész táblákat ragasztással vagy csapolással rögzítik egymáshoz és a környező anyaghoz. Nem kell tartanunk attól, hogy a ragasztás elenged, a problémát nem a lap, hanem a fenyő sajátos tulajdonságai okozzák: a benyomódás például könnyen meglátszik ezen a felületen. 

Táblásított fenyőlapot különböző méretben ma már akár online, házhozszállítással is rendelhetünk. Mivel sem a válogatással, sem a szállítással nem kell bajlódni, így bátran ajánljuk kísérletezéshez és mindenkinek, aki esztétikus, mégis elérhető árú, akár otthoni körülmények között is használható megoldást keres.


Munka