Talán mondani sem kell, de ha bringatulajdonos vagy, akkor ez nemcsak azzal jár, hogy néha rápattansz a biciklidre, és tekersz kedvedre, hanem azzal is, hogy rendszeres időközönként ellenőrzöd az állapotát, és ha a helyzet úgy kívánja, néhány kisebb-nagyobb javítást eszközölsz rajta.

Az, hogy ezeket az apróbb teendőket el tudod-e látni te magad, az csupán azon múlik, hogy érzel-e magadban ehhez affinitást, valamint hogy megvan-e az ehhez szükséges eszközparkod. Ha mindkét kérdésre igennel feleltél, akkor feltétlenül olvass tovább!

Mit tudsz te magad megjavítani?

A KerékpárCity kerékpár kínálatából választva megbizonyosodhatsz arról, hogy a kiváló minőségű kerékpárokkal sokkal kevesebb gond van, ámbátor még ezek a darabok is javításra szorulnak olykor-olykor. Nézzük, melyek azok az esetek, amikor te magad is meg tudod oldani a problémát!

  • A kilazult, lötyögő kerekek rendkívül veszélyesek, ám talán ez a legkönnyebben orvosolható probléma.
  • A legjobb biciklivel is előfordul, hogy leereszt a kereke, ilyenkor egy pumpa segítségével fel kell fújni, és figyelni, hogy leereszt-e újra. Amennyiben igen, úgy érdemes lesz a gumibelsőt átvizsgálni, szükség esetén ragasztani.
  • A nyikorgó, szoruló lánc ellen lánctisztító spray-vel és kenőanyaggal veheted fel a küzdelmet.
  • A ferdén álló ülést, amely lehet egy kátyú vagy egy esés eredménye is, szintén könnyen helyre tudod hozni otthon is, így nem feltétlenül kell szervizbe vinned a kerékpárod.

Mikor fordulj szervizhez?

Vannak olyan esetek, amikor jó eséllyel csak a szerviz tudja megoldani a problémádat, ami legtöbb esetben a váltóhoz kapcsolódik.

A váltó használat közben koszolódik, kopik, viszont mivel elég komplex szerkezet, nem biztos, hogy otthon nekiesni jó ötlet lenne.

Ezért aztán azt javasoljuk, hogy a váltó meghibásodása legyen az egyik ok a szervizlátogatásra, míg a rendszeres átvizsgálás pedig a másik, feltéve, hogy szeretnéd megőrizni a testi épségedet!

Bár sokan berzenkednek a költségektől, mely látszólag felesleges pénzkidobás, ha azonban a biciklid élettartamát és a testi épségedet nézzük, akkor az igazán minden árat megér!

A biztonságos bringázás alapja a jól működő kerékpár

Bár ezt elméletben mindenki tudja, mégis alig akad olyan ember, aki valóban kellő rendszerességgel pillantana rá a biciklijére a főszezonbeli használati idő alatt, nemhogy még akkor, amikor éppen téli pihenőn van a drótszamár!

Ellenben fontos megjegyezni, hogy a saját testi épséged érdekében rendkívül lényeges, hogy ezeket a teendőket ne vedd félvállról, és ha a kisebb javításokat te magad is meg tudod csinálni, azért időnként egy-egy alapos átvizsgálást mindenképp kérj egy profi bringaszerviztől is!


Sport