A napenergia maximális kihasználhatóságán lendíthet nagyot egy fejlesztő-vállalkozó terve, aki nagy tükrökkel és egy speciális eszközzel irányítaná a panelekre éjszaka is a napfényt.

 


 

Tükrökkel oldaná meg Ben Nowack fejlesztő, vállalkozó azt a problémát, hogy a napenergia egyelőre kiszámíthatatlan forrás – írja az Interesting Engineering. A Tons of Mirrors vezérigazgatója, aki korábban a SpaceX-nél dolgozott, azzal az elképzeléssel állt elő, hogy több hatalmas tükröt és egy speciális optikai eszközt szerelne a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és így éjszaka is napfényt tudna irányítani a napelem panelekre.

 

Ez ma egy évi 20 milliárd dolláros ipar, de ha úgy alakul, hogy ez az emberiség nagy energetikai megoldása, és 200 éven belül megoldja a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatását a gazdaságból, máris 17 ezermilliárd dolláros piacról beszélünk

– magyarázta Nowack.

 


Már korábban is kísérleteztek hasonlóval


Érdekesség, hogy nem Nowack az első, aki ilyen ötlettel állt elő: már 1977-től kezdve mutattak be tudósok az Egyesült Államok Szenátusának napfényvisszaverő technikákat, a gyakorlatban azonban végül egyikük sem járt sikerrel.

A Glasgow-i Egyetem kutatói most is dolgoznak világűrbe telepített napfényvisszaverő technológián, amely megfelelő mennyiségű napenergiát biztosítana azokban az időszakokban, mikor arra a legnagyobb az igény. Kína pedig azt tervezi, hogy még idén három tükrökkel felszerelt mesterséges Holdat küldene az űrbe, amelyekkel kiválthatnák az országban a közvilágítást.

Ez egyre fontosabb kérdés Magyarországon is


A napenergia maximális kihasználhatóságának kérdése Magyarországon is égető kérdés.

A napelemek által termelt villamos energia mennyisége több mint negyedével, összesen 25,2 százalékkal nőtt júniusban éves összevetésben.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia 22 százalékát a napenergia biztosította

– derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett adatokból.

 

Forrás:Napi.hu


Pénzügy Tudomány Otthon