A várakozás alatt, sajnos nem mindig repül olyan gyorsan az idő mint, amilyen sebességgel maga a repülő száll. Ilyenkor csak vánszorog az idő és nagyon lassú ütemben csepegnek a percek.

Éppen ezért érdemes úgy tekinteni erre az úgynevezett tétlen, hulladék időre, mint szabadidőre, amit valami olyasmivel üthetünk el, amire máskor esetleg nem lenne lehetőségünk, vagy nem áldoznánk rá külön időt. Nézzük is a TOP listát, a végétől, az eleje fele haladva:

10. Nézelődjünk. Figyeljük az emberek viselkedését, olvadjunk bele a pillanatba, csak úgy nézzünk ki a fejünkből, csak úgy legyünk. A legkézenfekvőbb módszer, ha csak úgy bambulunk, nézelődünk, szinte meditatív állapotban belefeledkezünk a pillanatba és egyé válunk a hömpölygő tömegáradattal.

Igazi alfa állapotot élhetünk meg, amelyben kiszakadunk a mindennapi mókuskerékből, átgondoljhatjuk a közelmúlt fontosabb eseményeit, vagy azon eseményeket amelyek a repülés után várnak ránk.

Akiknek a meditatív bambulás nem annyira szimpatikus, az utána vagy helyette bóbiskolhat is egy kicsit. Ajánljuk a le és felszálló kecses repülőgépek bámulását az üvegen át.

9. Próbáljuk ki a VIP várótermet, a prémium lounge-ot. Ez a lehetőség, sajnos csak a Business vagy First Class-en (első osztály) utazó utasok számára adott. A prémium várótermek a csatlakozás idejére nyugodt környezetet biztosítanak a várakozók számára, kényelmes és csendes pihenő szobákat, ahol alduhatsz, pihenhetsz, büfét ahol korlátlanul étkezhetsz, önkiszolgáló formájában, minibárral, alkoholos, valamint alkoholmentes italokkal, szendvicsekkel, sós és édes snack-ekkel, kávéval, illetve helyi és nemzetközi sajtótermékekkel, internethasználattal is ellátva.

Lehetőségedben áll még zuhanyozni is, amely alatt például a friss ruháidat ki is vasalják. Természetesen dolgozhatsz is, intézheted az üzleti teendőid, nyugodt, kellemes környezetben.

Sok repülőtéren lehetőség van bizonyos díj ellenében használni a prémium reptéri utasvárókat, anélkül, hogy Business/First class jeggyel rendelkeznél. Amennyiben nem sajnálod erre a pénzt, egészen a beszállás pillanatáig úgy érezeheted magad, mintha csak egy luxus szállodában pihennél.

8. A másik legkézenfekvőbb és legköltséghatékonyabb időtöltési lehetőség, amint kényelmesen elhelyezkedtél a várótermi székben, hogy elkezdesz dolgozni, ha nem is teljes gőzerővel, de felcsapod a laptopod (notebook) és áttekinted a teendőid, átnézed a határidőnaplód, taktikai tervvel készülsz fel azon időszakra amikor megérkezel, oda ahova indultál.

Hasznos lehet ez az idő az útvonaltervek kialakítására, főleg, ha egy olyan idegen országba, városba repülsz ahol még nem jártál. Válaszolhatsz néhány levére, lebonyolíthatsz néhány sürgősebb telefont, ezáltal nem veszted el a teljes utazási időt, hanem közben intéztél is ezt azt. Mindemellett, kombinálhatod a munkával töltött várakozási időt, a további 9 másik tevékenységgel is amelyet itt felsorolunk. A legtöbb reptér díjmentes Wifi szolgáltatást is kínál, illetve konnektorokat ahol a telefonokat, táblagépeket, laptopokat és elektromos kütyüket lehet tölteni.

7. További kellemes és egyben hasznos időtöltés, ha felkeresel egy reptéri éttermet, kávézót, így egy fő étkezési ciklust akár ki is pipálhatsz. Ezt kombinálhatod a munkával, levelezéssel, újságok, online hírportálok olvasgatásával, telefonálgatással.

Egy étterem vagy kávázó, olyan kellemes közeget szolgáltathat, amelyben laptopon akár dolgozhatsz is, levelezhetsz, böngészhetsz, vagy olvasgathatsz. Sokkal jobban telik az idő finom ételek és italok társaságában, és az is sokat dobhat a hangulatodon, ha csak egy kávét szürcsölsz el.

6. A Duty Free Shop, vagyis a vámmentes boltok felkeresése szintén adja magát, hisz a teljes nyaralás időtartama alatt elfelejtett ajándék vásárlást végre bepótolhatjuk, hisz végre eszünkbe jutott, hogy még senkinek nem vásároltunk semmit és erre, ez az üzlet biztosítja az utolsó lehetőséget. A vámmentes bolt, adómentes árakat tartalmaz, ugyanis az itt vásárolt termékeket az utasok más országokban szállítják tovább, így megússzák az adózást, tehát valamivel olcsóbban kaparinthatják meg a termékeket.

Más kérdés, hogy ennek ellenére is drága termékeket találunk ezeken a helyeken. A Kínában gyártott, ezüstös Eiffel torony hűtőmágnes, vagy a kékre fújt szabadságszobor kulcstartó olcsón megúszható, és mivel valami ajándékot venni kell, a rokonoknak, barátoknak így ezek pont tökéletesek lehetnek.

5. A régi vonat állomások egyik alapkelléke volt a keresztrejtvény. Ez a szórakozási forma, a repülő téren is teljesen jól működhet, egy kis agytorna, egy kis töprengés, radírozgatás, „ez nem jó, ez lesz az” és máris jobban telik az idő.

4. Olvass. Főleg nyaralás alkalmával, nagyon adja magát az ötlet, hogy vegyél magadhoz egy olyan könyvet amelyet már rég óta el akarsz olvasni, de soha nem volt rá elég időd.

A hosszas reptéri várakozás olyan holt idővel jutalmaz meg, amikor korlátozottak a lehetőségeid, ehhez pedig egy könyv olvasása, ideális választás lehet, legyen az e-könyv vagy klasszikus, akár a mobiltelefonodra is letöltheted. Egy izgalmas könyvvel csak úgy repül majd az idő, sőt érdemes egy időzítőt is bekapcsolnod, nehogy túlságosan belefeledkezz.

3. Játssz valamit. Ha családdal, barátokkal, vagy többet magaddal utaztok, akkor akár klasszikus társas játékokkal is elüthetitek az időt, legyen az egy pakli kártya, pár dobókocka, vannak kimondottan utazáshoz méretezett társasjátékok is. Számtalan szóban játszható játék is van, elég ha csak gyermekkorunk barkochba játékára gondolni. Baráti társasággal utazni amúgy is sokkal vidámabb és szórakoztatóbb, észre sem veszed majd, hogy várakoznotok kellett.

2. Várakozás közben, a leggyakoribb tevékenység, a fogorvosi váróteremtől, a reptéri váróteremig, az okostelefonok használata, hírek böngészése, különféle appok használata, lásd például a TikTok applikációt, amely rövid videók közösségi hálós megosztását teszi lehetővé. Egyre többen töltik az idejüket valamilyen okostelefonos játékkal, legyen az ügyességi, gyűjtögetős, logikai, valamilyen szimuláció, háborús, vagy város építős.

A kínálat végtelen. Egyre inkább terjedőben vannak az online szerencsejátékok is, amellyel még pénzt is nyerhetsz. A DeluxeCasinoBonus oldal például, számtalan ingyenesen is játszható kaszinó és szerencsejátékkal vár. Ehhez sincs másra szükséged csak egy okostelefonra.

1. Repülj. Lélekben készülj rá. A legjobb mégis amit egy reptéren tehetsz, az a repülés és az ezen feltételeknek való megfelelés, lelki felkészülés. A reptéri utazás fénypontja mégiscsak a repülést megelőző procedúra lesz, a check-in, online vagy helyszíni, hogy a poggyász stimmel-e, beférsz a súlykeretbe, méret keretbe, az utasbiztonsági ellenőrzés, a jegykezelés, a beszállókártya megkaparintása, a beszállás folyamata majd a várakozás, hogy nekipasszírozódsz az ülés támlájának, majd a felszállás és az utazás izgalma idegen tájak felett.

Az utazás alatti passzív várakozás időszakát tekintsd egyfajta szabad időnek, amely számos lehetőséget tartogat számodra. A fentebb taglalt tevékenységeket bárhogyan kombinálhatod, illetve kreatív hozzáállással magad is kreatívabban töltheted az amúgy tétlen, passzív várakozás időszakát.

Ilyenkor felhívhatsz vagy írhatsz olyan szeretteidnek, barátoknak, ismerősöknek, akikkel rég beszéltél, kitűnő lehetőség lehet a barátságok felfrissítésére, ápolására.

Add át magad a pillanatnak, légy jelen, élvezd ki az utazás minden nyűgét és élményét, tekintve, hogy a koronavírus, illetve a klímaváltozás hamarosan annyira megváltoztathatja az életmódunkat, hogy előfordulhat, hogy jóval ritkább és költségesebb jelenséggé válik majd az a fajta utazás, hogy kiválasztunk egy helyszínt majd másnap odarepülünk.