Mi az endoszkópia?

Az endoszkópia egy olyan eljárás, amelynek során az orvosok az endoszkóppal, egy vékony, merev, vagy rugalmas, optikai lencserendszerrel és megvilágító apparátussal ellátott cső segítségével információkhoz jutnak a testüregeinkről és a belső járatainkról. Ez a fül-orr-gégészet esetében ez az orr- és a melléküregeket jelenti - melyekhez egy egyszerű, hagyományos vizsgálat nem elég. 

Ez a technológia lehetővé teszi számukra, hogy jobban és pontosabban diagnosztizálják a betegek állapotát. De annak a megállapítására is használják, hogy a terápiák hatásosak voltak-e.

Hogyan működik az orrendoszkópia?

A vizsgálat előtt pár perccel érzéstelenítő orrsprayt kap a páciens. Majd a kezelőorvosa finoman behelyez egy vékony endoszkópot az orrába, és átvezeti az orrüregen egészen az orrgaratig. Közben értékeli az orrnyálkahártya, az orrsövény, az orrkagylók és az orrmelléküregek nyílásainak állapotát. 

Ez az eszköz azért is nagyszerű, mivel közvetlen, kiváló minőségű és nagyított képet ad az orrnyálkahártya, az orrjáratok, és az orrgarat állapotáról, és segít meghatározni, hogy fennáll-e esetleg a fertőzés, az orrpolip vagy az elzáródás kockázata. 

Noha az ötlet, hogy az orrában egy hosszú cső legyen, nem a legkellemesebb, maga az eljárás azonban gyakorlatilag fájdalommentes, és a kényelmetlenség közben minimális. 

Egyéb orrendoszkópos alkalmazások

Egyes esetekben ez az eljárás - kórházi körülmények között - kezelésként is funkcionál, mivel az endoszkóp segítségével végezhetők minimálisan invazív, vagy akár nagyobb műtéti beavatkozások is. Ez főként orrpolip, melléküreg-gyulladások és egyes orrdaganatok esetében lehetséges, azonban műtői háttér szükséges hozzá.

Összegezve

A fül-orr-gégésze használhatja az orrendoszkópiát, hogy fontos információkat gyűjtsön, amelyekre szüksége van az egyéni kezelési terv elkészítéséhez. Az eljárás elvégzése után Ön és kezelőorvosa megbeszélik az eredményeket, és közösen meghatározhatják a legjobb kezelési lehetőségeket.

Hogy hol érdemes megcsináltatnia ezt a vizsgáltatot? Mi személy szerint a több mint két évtizede sikerrel működő Ju-Med Egészségcentrumot ajánljuk, ahol a legújabb, legfejlettebb technológiát, illetve eszközöket alkalmazva felnőtteket és gyereket is kezelnek. A munkatársaik rendkívül tapasztalt, igazi profi szakemberek, akik arra törekednek, hogy a szakrendeléseikhez nyugodt körülményeket és barátságos környezetet biztosítsanak.

Ha pedig még a fentiek elolvasása után is bizonytalan a vizsgálat lefolyásával vagy eredményességével kapcsolatban, akkor javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot velük a weboldalukon feltüntetett elérhetőségek egyikén.


Egészség