Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hétfőn egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel a szabad vasárnap megszüntetése miatt kialakult helyzet kezelése érdekében.

    A kereszténydemokrata politikus összegzése szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre, a munka törvénykönyvének módosítására van szükség, és a változtatások valószínűleg érintenék a kereskedelemről szóló törvényt is. Kitért arra is: a bérpótlék kérdésének megfelelő bér mellett kisebb a jelentősége; a többség azonban ma minimálbért kap, amit mindenképpen növelni kell.


    Erre reagálva az MSZP azt írta: a KDNP folytatta a dolgozók szándékos megtévesztését. Az MSZP szerint kiderült, hogy a KNDP nem támogatja a vasárnapi bérpótlékot, ez ügyben "csak az MSZP áll a munkavállalók oldalán" - fogalmaztak.

    A hétvégi munkáért járó pótlékok kérdésének semmi köze a munkavállalók "jogos" fizetésemelési követeléséhez - emelte ki az MSZP, amely 100 százalékos bérpótlékot követel mindenkinek, aki vállalja a vasárnapi munkavégzést.
    Az ellenzéki párt ezért felszólította a kormánypártokat, hogy támogassák a munka törvénykönyvéhez benyújtott átfogó módosító javaslatukat.


Munka