Képzésekre, tanfolyamokra járni azonban anyagilag és időben is megterhelő.

 

Az online tananyagokhoz viszont bármikor hozzáférhetünk, sokszor ingyen. Csak tudnunk kell, mit keressünk.

 

Munkaerőpiaci esélyek növelése: angol, német és Excel

 

Egyre több munkahelyen a felvétel feltételeként a nyelvtudást és az irodai programok ismeretét szabják meg.

Ha jobb állást szeretnénk, hasznunkra válhat, ha gyarapítjuk az idegennyelvi és számítástechnikai készségeinket.

 

A nyelvtanulási lehetőségek közül talán a Duolingo nyelvoktató alkalmazást ismerik a legtöbben.

-  Ezzel idegen nyelveket tanulhatunk egy mesterséges intelligencián alapuló program segítségével.

-  A szoftver felméri aktuális nyelvtudásunkat és ahhoz kínál újabb és újabb leckéket, gyakorlatokat.

-  Ha az alapok megvannak és haladó szinten szeretnénk gyakorolni – például – angoltudásunkat, a BBC nyelvoktató podcastjai közül könnyen megtalálhatjuk a nekünk szólót, ha pedig németül tanulnánk, a Deutsche Welle ingyenes videókurzusain a kezdőtől a felsőfokig bárki találhat magának vicces, rövid videókon alapuló tananyagot.

 

A legtöbb irodai alkalmazottnak talán az Excellel gyűlik meg a baja.

Ebben néhány cég ingyenes videós tanfolyama is a segítségünkre lehet: a Masterfield és az ExcelTitkok is díjmentesen kínálja a legfontosabb tudnivalókat a táblázatkezelő programról. 

 

Tudás a mindennapokra: magaságyás, madárdalok, kutyák

Jóval többen szeretnének szép kertet, mint ahányan értenek hozzá. Szerencsére kertészeti oktatótananyagból is nagy a kínálat. A legtöbben talán Borbás Marcsi videósorozatát ismerik: a Kertem az Egy.hu portálon fut.

 

Aki szeret a szabadban sétálni, biztosan rácsodálkozott már egy-egy virágra, bokorra vagy fafajtára, és azt kívánta, bárcsak tudná, mi a neve. Ebben segít a  PlantNet Növényhatározó alkalmazás, amellyel elég egy fényképet készítenünk a növény leveléről vagy virágáról, hogy a rendszer beazonosítsa azt.

 

Talán furcsának tűnik, de hasznos tudást adhat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kutyatartó-tanfolyama is. A Gazdijogsi online elvégezhető modulokban kalauzol végig a kutyaválasztástól a legfontosabb állategészségügyi kérdésekig mindenen, amit érdemes tudnunk, mielőtt hazavisszük az új kedvencet.

 

Kultúra, művészet: galériák, múzeumok és tárlatvezetések a karosszékből

Ha művészeti ismereteinket szeretnénk fejleszteni, szintén egy kattintásnyira vagyunk a tudás kimeríthetetlen forrásától. Budai Rita művészettörténész 10-20 perces videósorozata, az „Ugorj a képbe” gyorsan a kedvencévé válhat azoknak, akik értő szemmel szeretnék nézni a festményeket. Csatornáján eddig több mint hetven ismert művet elemez szórakoztató, közérthető formában. 

A múzeumok és képtárak rajongóinak ajánljuk a Google művészeti és kulturális intézetének oldalát vagy alkalmazását. A techcég óriási adatbázist épít a világ múzeumainak tárlataiból, az intézet oldalán vagy appjában pedig nagy felbontásban nézhetjük meg a művészettörténet klasszikusait. Az oldal alapértelmezetten angol nyelvű, de a címlap alján levő fordítás-gombbal átállíthatjuk magyarra.

Ez a rövid kedvcsináló írás csupán azt szerette volna bemutatni, hogy szinte bármiről elérhető használható tananyag a világhálón, ha tudatosan keressük és nem engedjük, hogy az internet tartalom-túlkínálata elsodorjon bennünket.

 

A legfontosabb: mi használjuk az internetet, ne a net használjon minket.

A tudatos digitális mindennapokhoz további hasznos ötleteket, olvasnivalót találhatunk az NMHH netrefel.hu oldalán.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összeszedett egy csokorral az interneten ingyen elérhető képzési lehetőségekből a nyelvóráktól a kutyatartás-kurzusig. Mert tanulni sosem késő. 


Tudomány Otthon Munka