Problémát jelent, ha az eladó és a vevő nem tisztázta időben, hogy pontosan mit is ért bútorozott és bútorozatlan, illetve a szerződésben is rögzített „megtekintett állapot” alatt. A vásárlók megdöbbenve tapasztalhatják, hogy a legutóbb még ott lévő klímaberendezésnek, exkluzív konyhabútornak, a beépített szekrényeknek vagy minőségi szanitereknek hűlt helye. Eggyel jobb, de még mindig elkeserítő állapot, ha az előző tulajdonos nem leszerelte, csak rosszabb minőségűre cserélte a mozdítható elemeket.

Kalkulátor ajánló:

Mennyi adót kell fizetni ingatlan eladása esetén?

Ez tulajdonképpen a vásárlók becsapása: a minőségi, stílusos bútorzattal berendezett ingatlan megjelenése már önmagában milliókat emelhet a lakás értékén. A vonzó összkép komolyan hozzájárul magához a vásárlási döntéshez is, véli az OTP Ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója. Havas János szerint a kellemetlen meglepetést elkerülendő nem árt szem előtt tartani az alábbi néhány fontos pontot:

- A szerződéskötéskor szerepeljen a kontraktus elválaszthatatlan részét képező mellékletben, hogy mely ingóságok képezik a lakás részét.

- A vásárlók számára a leginkább megnyugtató biztosíték, ha tételesen felsorolják az ingatlanban található bútorokat, beépített elektronikai gépeket.

- Amennyiben az eladó a felsorolt tárgyakat nem adja át adásvételkor, felelősségre vonható és akár polgári peres eljárás is indulhat.

- Ennek hiányában azonban a vásárló hoppon maradhat, lévén nincs nyoma a megállapodásnak, a négyszemközt megkötött szóbeli megállapodást pedig szinte lehetetlen bíróság előtt bizonyítani.

- Elkerülendő a félreértéses helyzeteket, a biztonságos megoldásért érdemes ingatlanközvetítő szakembert bevonni a folyamatba – úgy vevői, mint eladói oldalról –, aki formalizált dokumentumokkal és jogi segítség biztosításával szolgál a helyzet tisztán látásához, az adásvétel sikeres lebonyolításához.

- Részben ide tartozik az újlakás vásárlás is, amikor a használatbavételi engedély feltétele önmagában bizonyos felszereltség megléte. Ilyenek a működő szaniterek, fűtőtestek, mosogató, de adott esetben akár a sütő, a tűzbiztos szellőző, vagy a bekötött szagelszívó is.

Kalkulátor ajánló:

Mennyi illetéket/adót kell fizetni ingatlan vásárlásakor?

Legyen akkor alku tárgya!

 Az OTP Ingatlanpont szakembere szerint az ártárgyalás során, ahol a felek nem kerülnek egymáshoz közelebb, szintén jó alkualap lehet, ha a bútorok is bekerülnek az árba. Ami a berendezéssel kapcsolatos tapasztalatait illeti, Havas János elmondta: a bútorozott ingatlan elsősorban fiataloknak jó opció, hiszen az önálló élet kezdetén sokan nem rendelkeznek bútorzattal. De a kiadásra szánt ingatlanoknál is fontos szempont a teljes berendezés, így a befektetőnek nem kell bajlódnia a lakás kialakításával.

A fenti példáknak pedig pont ellentéte, amikor az eladó nem visz el minden bútort, ezért a gond az új tulajdonos nyakába hullik. Ezek elszállítása költséges, persze opció lehet – ha győzi az ember kivárni – a lomtalanítás. Nagyon ritkán azonban állítólag kincseket is kifoghat a vevő egy ott hagyott értékes antikvár, festmény vagy kézműves tárgy képében. 

További ingatlanos kalkulátorainkat a cikk alatt találod!


Adózás Otthon