Miből áll az ötrétegű cső?

Az ilyen típusú csövek kétrétegű polimerből, két ragasztórétegből és egy alumíniumrétegből készülnek. A külső és a belső réteg polietilén alapú polimerből készül, amely két réteg ragasztóval van rögzítve az alumíniumlemezből készült középső réteghez.

Ötrétegű csövek használata melegvizes csőrendszerek esetében kiváló választás, hiszen az alumínium megvédi a kazánt vagy a vízmelegítőt a korróziótól azáltal, hogy távol tartja az oxidálószereket a víztől. Ez pedig jelentős költségeket takaríthat meg, és meghosszabbítja az élettartamát. 

Vásárolj be a Mentool.hu kiváló ötrétegű anyagaiból, és élvezd a nagyszerű előnyeit fűtési vagy vízvezeték rendszerekben! Épületben használva a többrétegű csövek úgy viselkednek, mint a réz hajlításkor, így könnyen használhatóak és beépíthetőek tégla- vagy falazott épületekbe, de sokkal kedvezőbb áron.

Nagyszerű tulajdonságok

Az ötrétegű csövek tán legfontosabb előnye, hogy 3x könnyebbek, mint a rézcsövek, ám hőtágulásuk hasonló. Könnyen felszerelhetőek, ha hajlításukhoz a megfelelő méretű külső vagy belső hajlítórugókat használunk, miközben megőrzik eredeti alakjukat, így nem kell a deformálódástól tartanunk. Nem eresztik át az oxigént, és jóval stabilabb áron mozognak, mint a gyakran ingadozó rézcsövek.

Az ötrétegű anyagok további jó tulajdonságait erősíti, hogy kevesebb csatlakozást igényelnek a telepítés során, mivel hosszú tekercsekben kaphatóak. Akár külön szigetelőréteggel ellátott csöveket is találhatunk, amelyek extra biztonságot nyújtanak a hőszivárgás ellen.

Ideális beépítési feltételek

A többrétegű csőrendszerek a helyszíni feltételekhez igazíthatók – és akár manipulálhatók is, hogy követni tudják az épületek ívelt építészeti jellemzőinek vonalát. A 16 mm-es, 18 mm-es, 20 mm-es és 26 mm-es csövek könnyedén hajlíthatóak a hozzájuk gyártott hajlítórugók segítségével, végeiket pedig a kalibráló és sorjátlanító szerszámmal tudjuk eldolgozni a megfelelő illesztések kialakításához.

Ez jelentősen csökkentheti a szükséges szerelvények számát, és ezáltal növelheti a telepítési sebességet – ez sok esetben jelentősen alacsonyabb teljes beépítési költséget eredményezhet a rézcsövekhez képest.

A műanyag és fém csővezetékek legjavát kínáló többrétegű csőrendszerek segíthetnek az anyagválasztás közös kihívásainak kezelésében. Ezeket a kihívásokat szem előtt tartva alapvető fontosságú, hogy az épületgépészeti mérnökök nyitottak maradjanak az új anyagok, termékek és munkamódszerek előtt. Látogass el a Mentool.hu honlapjára, ahol rengeteg különböző típusú és méretű ötrétegű anyag közül válogathatsz!


Munka