Az egészségtudatos táplálkozás növekvő népszerűségét mutatja egy 2022-es hazai kutatás, melynek válaszadói közel háromnegyede a közepes szintet meghaladó mértékben tartja fontosnak az egészséges táplálkozást.

A válaszadók az egészséges táplálkozást motiváló tényezők között említik az egészséges immunrendszer fenntartását (76%), valamint a szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek kockázatának csökkentését (72%). Nem sokkal marad le az élmezőnytől az optimális testsúly elérésére, megtartására (68%) és a mentális, valamint fizikai közérzet javítására (62%) való törekvés sem.

„A hazai eredményeken túl a nemzetközi kutatások is azt bizonyítják, hogy az emberek egészségtudatos táplálkozásában egyre nagyobb hívószavak a gluténmentes, a cukormentes, a tejmentes, a tojásmentes és a GMO mentesség is.

Vevőink körében – ipari és lakossági szinten is – pontosan ezt tapasztaljuk, hogy egyre többen figyelnek ezekre. Fogyasztói oldalról nézve két csoport van: az egyik, akik egészségügyi oldalról érintettek, a másik, akik egyszerűen csak egészségesebben szeretnének élni” – mondta Gangel András, az M-Gel Hungary Kft. vezető munkatársa.

Szűkül az olló a hagyományos és az egészségtudatos élelmiszerek között

Az édesipari szegmens különösen kritikus terület, hiszen itt a liszt és a cukor is sokszor „feketelistás”, azaz sok problémát okozhat az étkezés során.

„Ma már elvárható állapot, hogy egy sütemény elfogyasztása akkor is élvezeti értéket adjon, ha az egészséges. Alacsony kalóriával és magas rosttartalommal is lehet valami finom, sőt szükséges, hogy ízletes legyen.

Az idei évben az árak miatt is fontos, hogy mi kerül a kosarunkba és onnan a sütőbe, majd az ünnepi asztalra” – véli Gangel András, aki szerint egyre szűkül az olló a „hagyományos” és a csökkentett szénhidrát tartalmú termékek árai között.

„A cukor és a liszt ára is sokat drágult, nem beszélve a mákról és a dióról. Az édesítőszerek ára viszont nem emelkedett akkorát, így 20-30 százalékos emelkedésről beszélhetünk. A bejgli lényegében tésztából és töltelékből áll.

Ha a tésztában a finomlisztet kell kicserélni akkor ehhez már nagyon jó minőségű lisztkeverékeket is lehet találni a boltok polcain. A tölteléknél a cukorra kell helyettesítő terméket találni, de mindenre van megoldás” – véli az M-Gel Hungary Kft. vezető munkatársa.

A szaftos bejgli recept minden háziasszony vágyálma

A bejgli készítés sokak számára megugorhatatlan feladatnak tűnik, pedig a szakember szerint ennek nem kell így lennie.

„Vannak már teljesen testreszabott alapanyagok, amikor a háziasszony csak leveszi a polcról az előkészített tölteléket és otthon, a megadott instrukciók alapján elkészíti. Ám közben megvan a mozgástere is, ha valaki mégis kreatívabban szeretné elkészíteni. Sőt, kifejezetten tanácsos kísérletezni.

Érdemes új, nem megszokott ízeket kipróbálni. A vörösboros aszaltszilvás töltelék a tavalyi karácsony nagy slágere volt, de mindenkit arra biztatok, hogy engedje szabadon a fantáziáját, a jó eredmény kárpótolni fogja” – biztat a kísérletezésre Gangel András.

A cég vezető munkatársa csapatával együtt tavaly fejlesztette ki azt a gluténmentes lisztkeveréket, ami azóta a háziasszonyok és a cukrászok kedvence lett.

A gluténmentes termékek gyártói között hatalmas a verseny, hiszen minden termékfejlesztő tisztában van vele, hogy a tésztamix segítségével alapvetően otthon sütnek az emberek, tehát fontos, hogy könnyen elkészíthető legyen és már elsőre vagy másodjára tökéletes desszert sikerüljön belőle.


Gasztro