A kedvező középtávú lakhatási megoldásokat kínáló platform üzemeltetője, a Flatio bejelentette, hogy tovább bővíti magyarországi tevékenységét annak érdekében, hogy hazánk első számú lakás bérleti szolgáltatójává váljon a digitális nomádok számára. Budapest előkelő helyen szerepel az új típusú munkavállalók úti céljai között.

A cseh cég, amely 481 bérbeadót képvisel és 1487 magyarországi ingatlant kínál a platformján, 2018 óta biztosít szállást diákoknak és munkavállalóknak Magyarországon. A Flatio azóta több mint 1 millió euró bérleti értéket (GRV) termelt. Az elmúlt 12 naptári hónapban azonban 453 000 euró, vagyis ennek csaknem 50%-a keletkezett, ami jelentős növekedést jelent. A teljes összeg 40% -a, azaz 176 ezer euró digitális nomádoktól származott.

„A járvány óta az embereknek több szabadsága van megválasztani, hol élnek, dolgoznak, hová és mennyi időre utaznak. A hagyományos digitális nomádok mellett korábban bejáró irodai alkalmazottak, vezetők és egész családok váltanak egy új életmódra, hogy javítsanak a munka és a magánélet közötti egyensúlyon. Ezért Európa-szerte a kereslet gyors növekedését tapasztaltuk. Csak Magyarországon 280%-os éves növedekést tapasztaltunk a digitális nomádok számában. Az elmúlt 30 nap adatai alapján a magyarországi bérlőink 68%-a digitális nomádnak tekinthető. Ez a tendencia a közeljövőben is folytatódni fog” – mondja Radim Rezek, a Flatio alapítója és vezérigazgatója.

A világjárvány óta a Flatio a digitális nomádokra és a távmunkásokra összpontosít, miután megugrott a havi tartózkodást kereső emberek száma Európában.

Budapest előkelő helyen szerepel a digitális nomádok úti céljai között – ez az egyik oka annak, hogy a Flatio terjeszkedni akar Magyarországon. A Nomadlist szerint Budapest a 15. legjobb digitális nomád úti cél Európában, havonta átlagosan körülbelül 3000 új érkezővel. A felhasználók 15%-a Franciaországból, 8%-a az USA-ból, 7%-a Németországból és 6%-a az Egyesült Királyságból származik.

A Flatio fő célja, hogy a digitális nomádok, az új típusú munkavállalók első számú platformjává váljon Magyarországon.

„Magyarország számos tekintetben vonzó a digitális nomádok és a távmunkában dolgozók számára. Budapest egy digitális nomád központ, ahol kedvezőek a megélhetési költségek, színes kulturális élet zajlik és tele van menő bárokkal, éttermekkel és kávézókkal. Emellett Magyarországon rengeteg egyéb csodálatos úti cél is van, amit érdemes felfedezni, és ott élni egy bizonyos ideig” – indokolta magas érdeklődést a Flatio vezérigazgatója.

A Flatio bátorítja a bérbeadókat, hogy a platform segítségével extra jövedelemre tegyenek szert egy olyan időszakban, amikor a megélhetési költségek Európa-szerte egyre nagyobb gondot okoznak.

„A jelenlegi gazdasági helyzetben az emberek a Flatiót a növekvő megélhetési költségeik fedezetére is használják, legyen szó egy tartalék szoba, egy családi nyaraló vagy más ingatlan bérbeadásáról” – tette hozzá Rezek.

Előnyök a bérbeadók és a bérlők számára

A Flatio online platformja megkönnyíti a havi szerződéskötést biztonságosan és jogszerűen szabványosított kétnyelvű szerződések révén, amelyeket az egyes országok szabályozásához igazítottak. A szerződést távolról, digitális aláírással kötik meg, azaz a világ bármely pontjáról kezelhető.

A tulajdonosok számára a havi tartózkodások magasabb hozamot kínálnak ingatlanjukon a holtszezonban (a Flatio becslései szerint körülbelül 25%-kal több bevételt jelentenek, mint a hagyományos bérleti díjak), és kevesebb költséggel és karbantartással járnak, mint a rövid távú bérbeadások.


Otthon Munka Utazás