A CIB Bank folyamatosan növekvő keresletet tapasztal a kínálatában elérhető 5 vagy 10 évre rögzített kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) és a teljes, 10 vagy 15 éves futamidőre fix kamatozású lakáshitelek iránt. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2017-ben a lakáshiteligénylések közel fele, 46%-a változó vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású kölcsönre vonatkozott. A CIB várakozásai szerint idén jelentősen megugrik majd az éven túli kamatfixálású konstrukciók súlya az új szerződéseknél, akár a 70%-ot is elérheti a piacon.

Jelenleg a kamatok történelmi mélyponton vannak, ezért vélhetően a következő időszakban várható ezek növekedése, ráadásul az elemzők többsége 2019-től már a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR értéke) emelkedését várja, ez pedig azt is jelenti, hogy a hitelkamatok is emelkedhetnek. Ebben a piaci környezetben érdemes a kiszámítható és igen kedvező feltételek mellett elérhető, hosszabb időszakra vagy akár a teljes futamidőre rögzített kamatozású lakáshitelkonstrukciók valamelyikét választani.

A CIB Bank kiegészítő szolgáltatásokat is kínál a lakáshitel felvételét tervező ügyfeleknek. Azok, akik már megtalálták az áhított lakást, az előzetes értékbecslési szolgáltatás igénybevételével a hitelkérelem benyújtása, illetve az adásvételi szerződés megkötése előtt megrendelhetik a CIB Bankon keresztül a kiválasztott ingatlanhoz az értékbecslést, mely során meghatározásra kerül az ingatlan értéke, és amelyből kiindulva kiderül, hogy mekkora összegű kölcsön felvételére lehetnek jogosultak, amennyiben az egyéb hitelbírálati, jövedelem elvárási feltételeknek is megfelelnek. Ehhez érdemes tudni, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX.10.) MNB rendelet értelmében az ingatlan forgalmi értékének 80%-ig lehet kitettség az ingatlanon, a forgalmi érték 20%-át önerőből kell fedezni.

Az ingyenes és kötelezettségmentes Előminősítő szolgáltatás pedig azoknak jöhet jól, akik még keresik álmaik lakását: ennek keretében az érdeklődők jövedelmi helyzete alapján a bank előre megmondja, hogy mekkora kölcsönösszeget tud adni. Az előminősítő levélben meghatározott összeg 6 hónapig érvényes, így a lakáskeresőknek ennyi idő áll rendelkezésükre, hogy kiválasszák a megvásárolni kívánt ingatlant. Ha ez megtörtént, elég benyújtani a bankhoz az ingatlanra kötött adásvételi szerződést: nincs újból szükség a jövedelmi adatokat tartalmazó dokumentumok bemutatására.

Mennyi a BUBOR értéke? IDE kattintva megnézheted!


Pénzügy