A fogyasztóbarát lakáshitelek mellett szól az is, hogy később barátságos és szabályozott feltételekkel válthatóak ki, amikor kedvezőbb lesz a gazdasági környezet. Ez most kiemelten fontos tényező. 

A lakáshitelezés több tényező miatt visszafogottabbá vált, mint például a bizonytalan gazdasági helyzet, a megugró inflációhoz köthető nagyobb mindennapos kiadások, a reálbérek csökkenése vagy a magas kamatszintek.

Ugyanakkor mindig születnek gyerekek, emiatt családok nagyobb lakásba költöznek; de összeköltözések, szétköltözések, örökölt ingatlanok is vannak, vagyis az élet nem áll meg. Ilyen időszakban persze a hitelpiacon is felértékelődnek az átláthatóbb, kiszámíthatóbb lehetőségek; és mindennél fontosabbá válik az alapos összehasonlítás.

Lakáshitelre mindig van igény

Az elmúlt két évtizedet nézve látszik, hogy a 2008-ban elmélyülő válság utáni években - 2009-2013 között - évente összesen 40-57 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok. Ez mérsékelt keresletet jelentett akkor, de egyúttal látható a számokból, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben is volt igény a lakáskölcsönökre.

A szóban forgó időszak után jött a felívelés korszaka: a 2014-ben feljegyzett közel 54 ezer lakáshitellel szemben 2015-2021 között 68-110 ezer lakáshitelnek adtak zöld utat a bankok, azaz fokozódott a kereslet. 

“A visszafogottabb hitelkereslet mellett látunk egy olyan tendenciát az elmúlt hónapokban, miszerint a hitelben gondolkodók fogyasztóbarát kölcsönök iránti érdeklődése növekedett, többen kalkulálnak a biztonságosabb lakáshitelekre.” - emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A mostani magas kamatkörnyezetben is van tehát igény a lakáshitelekre, amelyek között továbbra is vannak kedvezőbb feltételekkel elérhető és drágább konstrukciók. 

A fogyasztóbarát lakáshitelek keretrendszerét 2017-ben hozta létre az MNB, azóta pedig több mint 190 ezer ilyen lakáshitelt nyújtottak a bankok. Ez nem véletlen, hiszen a minősítést megszerző bankok és lakáshitelek áttekinthető feltételeket, kényelmes és gyors hitelügyintézést biztosítanak. Fontos, hogy kiszámítható kölcsönökről van szó, csak az a lakáshitel lehet fogyasztóbarát, amely legalább 5 évig fix kamatozású. A minősített hitelek feladata az MNB célja szerint többek között az, hogy kiszorítsák a drágább konstrukciókat, éppen ezért 3,5 százalékpontban maximálva van a kamatfelár. 

A barátságos törlesztőkben is nagy különbség lehet 

Bár a fogyasztóbarát lakáshiteleknél vannak eleve megszabott kritériumok, azért lehetnek különbségek a piacon elérhető ajánlatok között. A money.hu fogyasztóbarát lakáshiteleket összehasonlító kalkulátora szerint a 15 millió forintos, 20 éves futamidejű és végig fix kamatozású hitelek közül a legolcsóbb kevesebb mint 9 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) rendelkezik, így havi 130 ezer forint alatt lesz a havi törlesztőrészlet.

Ezzel szemben a drágább fogyasztóbarát hitelek azonos paraméterek esetén akár 11 százalék feletti thm mellett 150 ezer forint körüli havi törlesztéssel vehetőek fel. Ebből is látható, hogy kulcsfontosságú a hitelek összevetése, még a fogyasztóbarát lakáshiteleknél is.

A fogyasztóbarát lakáshitelek előnye, hogy ösztönzi az esetleges hitelkiváltásokat a jogszabályi limiteknél kedvezőbb folyósítási és előtörlesztési díjmaximumok meghatározásával. A bankok ezekre a hitelekre folyósítási díjat nem számítanak fel, az előtörlesztési díj pedig nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 1 százaléka.

Ez a mostani helyzetben kiemelten fontos tényező. Mégpedig azért, mert aki most vesz fel lakáshitelt, annak a későbbiekben érdemes számolnia a hitelkiváltási lehetőséggel. Ugyanis, ha a gazdasági bizonytalanság enyhül, az infláció lejtőre kerül, akkor a kamatok is csökkenhetnek. Ennek eredményeként később alacsonyabb kamatozású, azaz olcsóbban törleszthető fix kamatozású lakáshitelre lehet cserélni a meglévőt. 

Kapuban a zöld MFL 

A lakáshitel-felvételt tervezők számára jó hír lehet az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank döntése értelmében változások lesznek a fogyasztóbarát lakáshiteleknél. Idén áprilistól a zöld lakáscélok kedvező feltételű finanszírozása is bekerül a programba, ez többek között azt jelenti, hogy energiatakarékos lakóingatlanokra lehet majd igényelni az ilyen lakáshiteleket. 

Jövő januártól pedig a fogyasztóbarát lakáshiteleknél lehetőség lesz a kölcsönök online módon történő felvételére, amely a hitelfelvétel elektronikus úton történő lefolytatását jelenti egészen a szerződéskötésig. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a szerződés megkötéskor kell majd bemenni személyesen a bankba.


Pénzügy