Hogyan kell gombát termeszteni otthon?

Könnyebb otthon finom gombát termeszteni, mint gondolná: csak néhány anyagra és egy hűvös, sötét helyre van szüksége.

Semmi sem hasonlítható a saját maga által termesztett zöldségek ízéhez. A legtöbb zöldséggel ellentétben a gombák valóban jól nőnek beltérben, mert hűvös, sötét és nedves környezetben jól fejlődnek.

A gomba természetesen nőhet a szabadban, de a nem következetes termesztési feltételek miatt a folyamat akár három évig is eltarthat. Otthoni termesztésre a legjobb hely egy pince vagy egy mosogató alatt, ahol nem éri erős fény. Még a korlátozott hellyel rendelkező lakáslakók is képesek gombát termeszteni.

Szinte bármilyen típusú gomba – beleértve a portobello-t, a shiitake-t, a gombát, az osztrigát, a creminit és az enokit – termeszthető beltérben, de mindegyik fajtához más termesztőközeg szükséges. Ez az útmutató azt mutatja be, hogyan lehet fehér gombát termeszteni, amelyek valójában ugyanazok, mint a cremini és a portobello gombák.

Mielőtt nekifogsz a gomba házi termesztéséhez...

A gombák termesztésének folyamata eltér a legtöbb más zöldségétől. Mielőtt leírnánk a növekedési folyamatot, fontos, hogy áttekintsünk néhány kulcsfontosságú kifejezést.

Míg a legtöbb növényt magról termesztik, addig a gombákat és más gombákat spórákból.

Amikor a gombaspórák talajjal vagy más termesztőközeggel keverednek, egy fehér, gyökérszerű anyag, az úgynevezett micélium nő ki.

A gomba szubsztrát olyan anyag, amelyen a micélium növekedhet. A fehér gombákhoz komposzt és trágya keveréke az ajánlott aljzat. A gombás spawn olyan szubsztrát, amelyen már micélium nő. A kezdők ahelyett, hogy saját gombaspóraikat vásárolnák, inkább gombatermesztő készletet vásárolnak.

Ezek a készletek termesztőközeget, valamint már inkubált gomba ívást tartalmaznak. Ha készletet használ, ugorjon a 3. lépésre.

Szerszámok és anyagok, amelyek szükségesek a gomba házi termesztéséhez

Ültetőtálcák, gombaspórák, kompost és trágya keverék, virágtalaj, talajhőmérő, éles kés.

1. LÉPÉS: Adja hozzá a spórákat a termesztőközeghez.

Az első lépés a szubsztrátum vagy termesztőközeg felállítása. Ehhez kezdjen egy ültetőtálcával, amely körülbelül 14 x 16 hüvelyk méretű és 6 hüvelyk mély.

A tálca készülhet fából, műanyagból vagy fémből. Töltse fel a tálcát komposzt és trágya keverékével, hagyjon egy hüvelyk helyet a tálca tetején. Ezután terítse el a spórákat a tetejére.

A legjobb eredmény érdekében próbálja meg sterilen tartani a körülményeket ebben a lépésben, hogy más típusú penész és gombák ne kerüljenek az aljzatba.

Győződjön meg róla, hogy alaposan tisztítsa meg a kezét, mielőtt például az aljzattal dolgozna, és sterilizálja a kést és az egyéb használt eszközöket.

2. LÉPÉS: Győződjön meg róla, hogy a talaj mindig nedves.

A gombák párás környezetben fejlődnek, ezért elengedhetetlen, hogy a talaj nedves maradjon a termesztési folyamat során. A táptalaj nedvesen tartásához naponta egyszer vagy kétszer permetezze be vagy permetezze be, vagy takarja le nedves törülközővel.

3. LÉPÉS: Inkubálja a spórákat.

Az első három hétben a talaj hőmérsékletét 70 fokon kell inkubálni a növekedés elősegítése érdekében. Ezt megtehetjük úgy, hogy a tálcákat a ház melegebb részén tartjuk, vagy a tálcát palánta melegítő szőnyegre helyezhetjük.

Válasszon olyan fűtőbetétet, amely pontos hőmérséklet-szabályozással rendelkezik, és helyezze a tálca alá. Talajhőmérővel ügyeljen arra, hogy a talaj hőmérséklete soha ne emelkedjen 70 fok fölé, mert a magasabb hőmérséklet elpusztíthatja a spórákat.

4. LÉPÉS: Csökkentse a hőmérsékletet 12 és 15 celsius fok közé.

Hamarosan fehér, gyökérszerű növedékek – vagy micélium – jelennek meg a talaj tetején. Amikor az egész tálca le van fedve, ideje csökkenteni a hőmérsékletet.

Míg sok zöldséget nyáron kell termeszteni, a gombák termesztése nagyszerű téli projekt, mert a hűvösebb hőmérsékleten jól boldogulnak.

Csökkentse a talaj hőmérsékletét 12 és 15 fok közé (ehhez valószínűleg el kell távolítania a fűtőbetétet a tálca alól), és fedje be a micéliumot körülbelül egy hüvelyk virágfölddel.

Néhány nap elteltével ezen a hőmérsékleten a primordia néven ismert apró gombák elkezdenek kihajtani.

5. LÉPÉS: Szüretelje be a gombát és élvezze!

A gombáknak három-négy hét után kell teljesen kifejlődniük. Tudni fogja, hogy készen állnak a betakarításra, amikor a kupakok teljesen kinyílnak, és elválik a szártól. Ha hagyjuk tovább nőni, megbarnulnak, és a cremini gombák közé sorolják őket.

Jó étvágyat hozzá!


Gasztro