- Sake - A hagyományos japán rizsből készült ital, amelynek egyik változata a halszövetből kinyert enzimeket használja a fermentációhoz. 

A halak által termelt enzimeket hozzáadják a rizs-péphez, ami elősegíti a cukrok átalakulását alkohollá. Emellett vannak olyan italok is, amelyekben az ízesítéshez halakat használnak, például a dél-koreai makkoli, amelyben apró halfiléket tesznek az italba.

- Makkoli - A dél-koreai hagyományos rizsből vagy árpából készült, erjesztett ital, amelynek néhány változata halat használ az ízesítéshez.

A Makkoli egy hagyományos koreai ital, amelyet a rizs erjesztésével készítenek. A rizst először forrásban lévő vízben főzik, majd hagyják kihűlni, majd élesztőt adnak hozzá és hagyják erjedni. Az erjesztés folyamata során a cukor a rizsből alkohollá alakul, és a Makkoli így egy általában könnyedebb, szénsavmentes, enyhén opálos ital lesz.

A Makkoli erőssége általában 6-8% között van, ami valamivel magasabb, mint az átlagos söré, de a bornál kisebb. Azonban, fontos megjegyezni, hogy a pontos alkoholtartalom változhat, attól függően, hogy mennyi élesztőt adnak hozzá az erjedés során, illetve hogy milyen hosszan hagyják erjedni.

A Makkoli íze enyhén savanykás, friss, és van egy kis édessége is. Az ital könnyű és frissítő, így kiválóan passzol a koreai ételekhez, különösen a csípős, fűszeres fogásokhoz. Manapság már kapható Makkoli a világ számos részén, és számos helyen már elkészítik különböző ízesítésekkel is, mint például gyümölcsökkel, vagy halakkal ízesítve.

- Kincsem Pálinka - A Magyarországon készült pálinka, amelynek egyik változata a halból készült.

- Brem - Az indonéz Bali szigetén készítik, és főleg a lazacból készül. Az alkoholban az ízesítés mellett a hal húsából is maradhatnak részecskék.

A Brem egy erjesztett ital, amelyet a Bali szigetén készítenek. Az ital fő összetevője a rizs, amelyet először megfőznek, majd az erjesztéshez hozzáadják a Balin élő erjesztőgomba-kultúrát, amelynek segítségével az élesztési folyamat elindul.

Az erjesztés hagyományosan bambuszcsövekben történik, amelyeket a földbe ássanak, és egy bizonyos idő elteltével kiássák őket, majd a bennük lévő folyadékot kiszűrik, és az így kapott Brem-et üvegekbe töltik.

A Brem alapvetően édes, enyhén alkoholos ital, és jellemzően 5-14% alkoholtartalmú lehet. Az érlelés hosszától függően az ital lehet enyhén habzó vagy szénsavmentes. Az italban a rizs mellett a kokosvirág nektárja és a Balin őshonos növényei is hozzáadhatóak, hogy ízesítsék az italt.

A Brem többféle változata is készül, többek között lazacból is készülhet, ízesítésnek és aromának pedig akár egyéb helyi gyümölcsök, mint például a jackfruit, a licsi vagy a banán is hozzáadható. A Bremet általában Bali helyi ételekkel, mint például a nasi gorenggal, vagy a babi gulinggal fogyasztják.

- Fish Wine - A kínai Guizhou tartományban készítik ezt az italt, amelynek ízesítéséhez különböző halakat használnak.

A Fish Wine, más néven Jiuniang vagy lábas bor, egy hagyományos kínai erjesztett ital, amelynek egyik összetevője a hal. Az ital hagyományosan édes, enyhén alkoholos, és az elkészítéséhez szükséges összetevők könnyen elérhetőek a kínai piacokon.

Az első lépés az, hogy az érett rizst egyenlő mennyiségben összekeverjük vízzel, és egy hőálló edénybe helyezzük. Ezt követően egy darab friss halat adunk hozzá, amelyet előzőleg megtisztítottunk és kockákra vágtunk. Az egészet jól összekeverjük, és lefedjük, majd 1-2 napig állni hagyjuk a szobahőmérsékleten. Az idő elteltével az élesztőgombák megkezdik az erjesztést, és az édes rizs és a hal összeáll, hogy létrehozzák az ital jellegzetes ízét.

Miután az ital megfelelően erjesztődött, a halat kiszedjük, majd az italt átöntjük egy tiszta edénybe, majd újra lefedjük. Ezután további 1-2 napig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, majd már fogyasztható is.

A Fish Wine íze általában édes, kicsit savanykás, és jellegzetesen halas, ami valószínűleg a hal hozzáadásának köszönhető. Az alkoholtartalma általában alacsony, általában 1-2% közötti, de attól függően, hogy milyen hosszan erjesztették, és hogy mennyi élesztőt adtak hozzá, az alkoholtartalom változhat.

Fontos megjegyezni, hogy a Fish Wine nem mindenki ízlésének megfelelő, mivel a halas íz és az erjesztési folyamat miatt jellegzetes illata van.

- Halušky Vodka - Egy szlovák vodka, amelynek ízesítése a halas káposztára emlékeztet.

A Halušky Vodka azonban a Halušky ízvilágát idézi meg egy alkoholos ital formájában. Az italt úgy készítik, hogy először főzik a burgonyás tésztát, majd ezt egy kevés vízzel és cukorral elkeverik. Ezután hozzáadják a vodkát és a tejszínt, majd az egészet jól összekeverik.

A Halušky Vodka íze édes és krémes, a burgonya és a tejszín ízével, és nincs köze a halhoz. A Halušky Vodka inkább a Halušky szlovák étek nevére utal, mintsem hogy az ital maga halat tartalmazna vagy a halhoz lenne köze.

- Kelpie Seaweed Ale - Egy skót sörfajta, amelynek ízesítése az északi-tengeri kelp algára emlékeztet.

Az alábbi videóban egy halmájból és tekmős májból készült italt kóstolnak a HóVarjú YouTube csatornán:


Gasztro