A különböző edzésprogramok azonban csak akkor igazán hatékonyak, ha 100%-osan végrehajtjuk őket, ezért nem árt, ha az edzéseket utólag naplózzuk, így követhetővé válik, hogy mit sikerült megvalósítani az előzetesen tervezetthez képest.

Rögzítsd a jó eredményeket….

Egy jóleső futás, jó tempóban mindig kellemes érzésekkel tölti el az embert, azonban ez nem tart sokáig. A jó eredmények naplózása a későbbiekben is motiválóan hathat, amelyből a gyengébb időszakokban is erőt lehet meríteni. Az edzésekhez fűzött plusz információkkal a későbbiekben is megtudhatjuk, hogy a jó eredmény milyen időjárási viszonyok között és milyen terepen született.

Az edzések előtti étkezések és a futások közbeni frissítések adatainak rögzítése szintén fontos lehet, a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása, valamint a versenyek alatti energiapótlás szempontjából.

….és a rosszakat is!

A rosszabb idővel teljesített edzéseket is érdemes rögzíteni, hiszen hosszabb távon fontos információk szűrhetők le belőle, amelyek kiküszöbölésével javíthatók az eredmények, vagy élvezetesebbé tehető a futás. A naplózással utólag is ki lehet deríteni, hogy a roszabb idő valamely külső körülményre (pl. kedvezőtlen időjárás) vagy valamely belső okra (túlterheltség, apró sérülés, esetleg éhség) vezethető-e vissza. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy egy-egy rosszabbul sikerült futás is lehet hasznos, hiszen rengeteget lehet belőle tanulni, ami később előnyünkre is válhat.

Hogyan vezess naplót?

Ha sportórával vagy mobillal futunk, akkor a kapcsolódó alkalmazások segítségével nem csak az edzések pontos statisztikáinak alakulását lehet követni, hanem az egyes alkalmakkor mért hőmérsékletet és páratartalmat is. Ezek az appok lehetővé teszik az edzésekhez kapcsolódó rövid megjegyzések rögzítését, vagy a megfelelő helyre kattintva beállíthatjuk, hogy mennyire volt jó a közérzetünk, és milyen fizikális nehézséget tapasztaltunk futás közben. A fentiek természetesen Excelben vagy papíralapon is rögzíthetők, de mindenképpen ügyelni kell a tömörségre és az áttekinthetőségre.