A kültéri lámpák típusai

A kültéri mennyezeti lámpák vagy függesztékek elsősorban erkélyek, teraszok vagy fedett kerti kiülők célzottabb megvilágítását szolgálják.

Az épület falára szerelhető falikarok általában a terasz, a bejárat vagy a kültéri lépcső megfelelő megvilágítását biztosítják. Utóbbiak láthatóvá tételére szolgálnak a kimondottan erre tervezett lépcsővilágító lámpatestek, amelyek szinte teljesen a falba simulva világítják meg a lépcsőfokokat.

A reflektorok, fényvetők erős fényükkel nagyobb területek megvilágítását is lehetővé teszik (pl. kocsibeállók), és gyakran mozgásérzékelős kivitelben készülnek.

A kültéri állólámpák a kerti utak lokális megvilágításával szolgálják a naplemente utáni tájékozódást, emelett dekorációs szempontból is jó választást jelentenek.

A terasz padlójába, a kerti járdába vagy a talajba épített dekorációs lámpák egyedi hangulatot kölcsönöznek a kinti tereknek, ráadásul sötétedés után is gyönyörködhetünk a kert szépségeiben.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő típust?

Legyen szó a fenti kültéri lámpák bármelyikéről, szerencsére ma már mindegyik típus esetén többféle stílus és szín közül válogathatunk. Így a klasszikus kovácsoltvas lámpatestektől a modern stíluson át az észrevétlenül megbúvó minimalista darabokig mindenki megtalálhatja az ízléséhez és a házához leginkább passzoló modelleket.

Mivel kültéri lámpákról van szó, hatványozottan igaz, hogy minőségi termék kerüljön megvásárlásra, hiszen bírnia kell az időjárás viszontagságait. A nem eléggé ellenálló anyagból készült világítótesteket sajnos hamar kikezdi az állandó napsütés, a pára és a fagy, ezért fontos, hogy csak a Fürdőszoba-Szaniter Shop webáruházához hasonló időtálló termékeket kínáló viszonteladótól vásároljunk, ahol garanciát is vállalnak a termékekre.

Kültéri lámpák extrákkal

A gyártók ma már nem csak dizájnra, de a “tudásra” is kiemelt figyelmet fordítanak. Ennek köszönhetően választhatunk energiatakarékos LED izzós vagy akár napelemes modelleket is. Nemcsak praktikusak, de szintén takarékosak a fényérzékelős rendszerek is, hiszen ezeknél a lámpák alkonyatkor automatikusan be-, hajnalban, pedig kikapcsolnak. Különösen autóbeállónál, bejárati ajtónál és kapunál hasznosak a mozgásérzékelővel ellátott lámpák, amelyek csak akkor kapcsolnak be, amikor fényükre valóban szükség is van.