Mennyi alkohol egészséges még napi szinten?

Nincs olyan mennyiségű alkohol, amelyet teljes biztonsággal lehetne ajánlani minden felnőtt ember számára. Az alkoholfogyasztás hatása egyéntől függ, és a testtömeg, az életkor, az egészségi állapot és más tényezők is befolyásolják.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi alkoholfogyasztás férfiaknál és nőknél egyaránt ne haladja meg az 50 grammos (kb. 6 pohár sört vagy 2,5 pohár bort) tiszta alkohol mennyiséget.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az alkoholfogyasztás káros hatásai már akkor is jelentkezhetnek, ha valaki az ajánlott mennyiség alatt marad. Az alkoholfogyasztásnak számos egészségügyi kockázata van, például az alkoholmérgezés, az alkohol okozta májkárosodás, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a rák. Az alkohol továbbá növeli a balesetek és az erőszakos cselekedetek kockázatát is.

A legjobb az, ha az alkoholfogyasztást teljesen elkerüli, vagy ha nem tudja elkerülni, akkor mérsékelt mennyiségben fogyasztja.

Napi alkohol fogyasztás kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, hogy milyen mennyiségű sört, bort vagy tömény alkoholt szabad fogyasztanod napi szinten, hogy az lehetőleg ne veszélyeztesse jelentősen az egészségedet.

Melyik alkohol az egészségesebb, a sör, a bor vagy az égetett szesz (pl. whiskey, pálinka, vodka)?

Az alkoholtartalommal rendelkező italok között nincs olyan, amelyet általában egészségesebbnek lehetne tekinteni. Az alkoholnak az egészségre gyakorolt hatása függ a mennyiségtől, az egyéni tényezőktől (például életkor, nem, testtömeg, egészségi állapot), az ital típusától és a fogyasztás módjától.

A sör, bor és égetett szesz (például whisky) különböző típusú alkoholos italok, amelyek más és más összetevőket és különböző mennyiségű alkoholt tartalmaznak. A bor például tartalmazhat antioxidánsokat, de az alkoholtartalma magasabb lehet, mint a söré. Az égetett szesznek magasabb az alkoholtartalma, mint a sörnek és a bornak, ezért kisebb mennyiségben kell fogyasztani.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alkoholfogyasztásnak számos egészségügyi kockázata van, és hogy a mennyiség, az egyéni élettani és genetikai tényezők, az ital típusa és az egyéni fogyasztási szokások mind befolyásolhatják az egészségre gyakorolt hatást.

A legjobb az, ha az alkoholfogyasztást teljesen elkerüli, vagy ha nem tudja elkerülni, akkor mérsékelt mennyiségben fogyasztja. Ha bármilyen kérdése van az alkoholfogyasztás hatásairól, javasolt beszélni orvosával vagy egészségügyi szakemberrel.


Egészség