Tavaly az első három hónapban több mint 7 százalékos áremelkedés volt, a második negyedévben 3,9 százalékos, a harmadik negyedévben 4,2 százalékos, az év utolsó három hónapjában pedig csak 0,7 százalékkal növekedtek az árak. A 2015 utolsó negyedéves drágulás a válság vége óta regisztrált legkisebb növekedést jelenti.

    A lakáspiaci felívelés kezdete óta eltelt több mint másfél évben - 2014. áprilisától 2015. végéig - a lakóingatlanok nominálisan és reál értelemben is körülbelül 28 százalékkal drágultak.

    Az FHB Lakásárindex értéke tavaly a negyedik negyedévben 197,6-ra emelkedett a harmadik negyedévi 196,16-ról.
    Az építési engedélyek száma jelentősen nőtt tavaly, összesen 12 515-öt adtak ki, ami 30 százalékos bővülést jelentett, és csaknem háromezerrel haladta meg az előző évben regisztráltat. A kiadvány szerint ugyanakkor az engedélyek száma továbbra is alacsony volt a válság előttihez képest.

    A szakértők erre az évre a korábbinál nagyobb emelkedést várnak. Az áfacsökkentés és családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítésének hatására már az év eleje óta eltelt pár hónapban jelentős beruházásokat jelentettek be a fejlesztők, és ez várhatóan folytatódni fog.


    Tavaly csökkent az átadott lakások száma, csak 7600 lakás készült az egy évvel korábbi több mint 8300 után. Idén javulásra, több mint 10 ezer lakóingatlan átadására számít az FHB, de a bejelentett új beruházások jelentős része inkább a következő évben készülhet el várakozásuk szerint. A vállalkozások által megvalósított projektek mellett a családiház-építések is felpöröghetnek a megemelt állami támogatás miatt.


    Tavaly körülbelül 120 ezer lakás és ház cserélt gazdát, ami meghaladta a 2014-es 113 ezres tranzakciószámot, és jelentős bővülést jelent a válság éveit jellemző 80-90 ezres adásvételszámhoz képest.

    Az év további részében és jövőre jelentős bővülést várnak az újlakás-értékesítésekben az FHB szakértői. Ez a szám az előző években alacsony szinten mozgott, a most megindult fejlesztési hullám azonban több ezres növekedést valószínűsíthet az adásvételek számában. Az újlakás-értékesítések felfutása a használtlakás-piacra is pozitív hatással lehet, mert aki új lakást vásárol, az a legtöbb esetben a használt piacon megjelenik eladóként.

    A tisztán befektetési szándék mellett az elmúlt időszakban egyértelműen megerősödött a családi célra vásárlók által támasztott kereslet - áll az FHB kiadványában.


Pénzügy Otthon