Az irányelv a magas vérnyomásban szenvedőkre vonatkozik, függetlenül attól, hogy van-e szív- és érrendszeri betegségük és a célszintre helyezi a hangsúlyt, nem a konkrét kezelésre. Az AAFP szakemberei azt javasolják, hogy a magas vérnyomásban szenvedő felnőtteket csak a 140/90 célértékig kezeljék, csökkentve ezáltal a halálozási kockázatot.

A vérnyomásunkat vérnyomás kalkulátor segítségével ellenőrizhetjük.

Az ajánlat szerint megfontolandó, hogy a szívinfarktus kockázatának csökkentése érdekében érdemes-e tartani a korábban ajánlott 135/85 Hgmm-nél is alacsonyabb (<135/85) vérnyomáscélértéket, mert az egyértelmű bizonyítékok szerint ez az alacsonyabb vérnyomás a csekély további előnyök mellett nagyobb kockázatokat rejthet magában.

„Iránymutatásunk azért fontos, mert több, egymással versengő irányelv létezik, amelyek különböző ajánlásokat tartalmaznak a vérnyomáskezelési célértékekre – hangsúlyozza – dr. Sarah Coles, az Arizonai Egyetem Orvosi Főiskolájának docense, az irányelv kidolgozásával foglalkozó testület elnöke.

Dr. Neil Skolnik, a philadelphiai Temple University School of Medicine professzora is arra hívja fel a figyelmet videoüzenetében, hogy az ajánlott helyes vérnyomásszint beállításáról több szakmai ajánlás is létezik, így például az az Amerikai Kardiológiai Szövetségé (American Heart Association – AHA), amely a magasvérnyomás-betegségre vonatkozó irányelvében a 130/80 Hgmm érték alá (<130/80) történő csökkentést javasolja.

Az AAFP új iránymutatását jelentős, általa is támogatandó változásnak tartja a korábbiakhoz képest. Az AAFP-vizsgálatok ugyanis azt igazolták, hogy a 140/90-nél alacsonyabb vérnyomáscél elérése nem járt számottevő halálozási csökkenéssel, miközben az alacsonyabb vérnyomáscélok elérése érdekében gyakran van szükség további gyógyszeres kezelésre újabb és újabb mellékhatásokkal.

A mediterrán diéta a legjobb 2023-ban is

Sorrendben a hatodik egymást követő évben is a mediterrán diéta érdemelte ki az első helyet a legjobb diétás vagy fogyókúrás programok rangsorában. A mediterrán diéta gyümölcsöket, zöldségeket, az olívaolajat és a halat helyezi előtérbe.

A U.S. News & World Report neves amerikai kiadvány The Best Diets elnevezésű rangsorát több mint 30 táplálkozási szakértő, orvos és epidemiológus segítségével állította össze. 24-féle diétát rangsoroltak, összesen 11 kategóriában, hogy ezzel is segítsék az olvasókat megtalálni a céljaiknak legjobban megfelelő étkezést, legyen szó fogyókúráról, a legkönnyebben követhető diétáról, vagy a cukor- vagy szívbetegség kezelésére szolgáló táplálkozásról. Az idei képzeletbeli verseny két új kategóriával bővült: a „legjobb diéták a csontok és ízületek egészségéért”, valamint a „legjobb családbarát diéták” minősítésével.

Az értékelés módszertanában számos tényezőt vettek figyelembe, például azt, hogy egy étrend minden élelmiszercsoportot tartalmaz-e, mennyire könnyű követni, és testre szabható-e a kulturális és személyes preferenciáknak megfelelően.

Az összességében a legjobb étrendek kategóriában a mediterrán diéta mögötti második helyen holtverseny alakult ki: a szakemberek kiválónak ítélték a DASH-t, illetve a flexitáriánus étrendet egyaránt. A Dietary Approaches to Stop Hypertension – DASH a magas vérnyomás elleni küzdelemben lehet hasznos; gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjét és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket tartalmaz.

A flexitáriánus szintén a gyümölcsökre és a zöldségekre helyezi a hangsúlyt, de a vegetáriánussal szemben alkalmanként hús fogyasztását is engedélyezi.

A legjobb fogyókúrás étrendek közül a WW, azaz a Weight Watchers, lett az első, melynek terve nemcsak a fogyást, hanem az egészségesebb táplálkozást és a rendszeres mozgást is szorgalmazza. A második itt is a DASH lett.

A különleges listát átböngészve a Medscape orvosszakmai portál oldalán számos szakember fejtette ki véleményét, és a diétatervek kidolgozói közül is többen reagáltak a rangsorra.


Egészség