Bizonyos orchideák, például a ludisia kivételével a kertészek általában nem a lombozatuk miatt termesztenek orchideákat. Frusztráló minden nap egy orchideát bámulni és arról vágyakozni, hogy mikor fog már újra virágokat ontani. Még elkeserítőbb nézni, hogy egy orchidea rügyeket fejleszt, amelyek összezsugorodnak és lehullanak anélkül, hogy kinyílnának. Sok olyan probléma létezik azonban, amely megakadályozza az orchideák virágzását, de felismerve ezeket a problémák orvosolhatók.

1. Az orchidea nem kap elég fényt 

A nem megfelelő fény az első számú oka annak, hogy az orchideák megtagadják a virágzást vagy újravirágzást. A dendrobium, cattleya és cymbidium orchideák három népszerű fajta, amelyek szeretik a fényes körülményeket, de nem a közvetlen napsütést.

Ha az orchideája soha nem hagyja el a ház vagy az iroda homályos határait, akkor lehet, hogy a virágok eléréséhez világításra lesz szüksége.

2. Túl sok fény sem jó az orhideának 

Ha napfényre helyezte orchideáját, súlyos tüneteket észlelhet, például leégett leveleket, de még a túlzott mesterséges fény is elnyomhatja a virágzást.

A hűvösebb esti hőmérséklet mellett a rövidülő őszi napok is jelezhetik az orchidea rügyeinek. kialakulását. Ha bent tartja orchideáját, egy olyan helyiségben, ahol a nap 24 órájában égnek a lámpák, az orchideája figyelmen kívül hagyja ezt a fontos természetes jelet. Ha mesterséges világítást használ, használjon időzítőt a természetes napfény és sötétség ciklusának szimulálására.

A változó hőmérséklet sem jó az orchideának

Trópusi növényként tisztában lehet vele, hogy orchideája a meleg hőmérsékletet részesíti előnyben.2 Az orchideáknak hőmérséklet-különbséget is meg kell tapasztalniuk a virágzás elindításához.

Ha lehetséges, tedd ki orchideáit a nappali hőmérsékletnél 10 fokkal hidegebb éjszakai hőmérsékletnek két hétig az orchidea virágzási időszakának kezdetén.

4. Megfelelő tápanyag/műtrágya szükséges az orchidea virágzásához

Bár igaz, hogy az orchideák nem etetők, a steril szervetlen cserepes keverékben élő orchideának tápanyagpótlásra lehet szüksége, hogy a legjobb teljesítményt elérje.

Az orchideák számára a legjobb műtrágyafajta a karbamidmentes műtrágya, amely a gazdag kerti talajokban megszokott mikroorganizmus-aktivitás hiányában is biztosítja a nitrogént.

5. Az orchidea gyökerek figyelmet/áttelepítést igényelnek

Az átültetés trükkös üzlet az orchideatermesztők számára. Amikor az orchidea táptalaj elkezd lebomlani, a gyökerek megfulladhatnak az elegendő oxigén hiánya miatt. Egyes orchideák azonban nehezményezik, ha gyökérzónájukat megzavarják, és az átültetés után hat hónaptól egy évig nem hajlandó virágozni.

Mégis, más orchideák szívesebben kötnek gyökeret, és csak akkor virágoznak, ha úgy tűnik, hogy a cserepek megfojtják őket.

Annak eldöntéséhez, hogy az orchideáját át kell-e ültetni, értékelje a gyökérrendszert, ne a lombozatot. Még a jó darabos orchidea táptalajok is tönkremennek az idő múlásával, ami megakadályozhatja az éltető levegő áramlását a növények gyökereinél.

Ha a gyökerek barnának tűnnek, vagy az ültetési anyag sűrűségében a kerti talajra hasonlít, ideje átültetni. Ha egy vagy kettőnél több gyökér kúszik át a cserép szélén, akkor itt az ideje átültetni, vagy akár fel kell osztani az orchidea növényt, hogy megőrizze a virágzó erejét.

6. Az orhidea túlöntözése

Ha túl sok vizet ad az orchideájának, a virágzás elmulasztása a gyors hanyatlás és a növény halálának előfutára lehet.

A virágzás előtt álló orchideák, amelyek túl sok vizet kapnak, kihullathatják rügyeiket. A legtöbb orchideának ki kell száradnia az öntözés között, és soha ne engedje, hogy orchideáinak lábai nedvesek legyenek (vízzel telített talaj a gyökérzónában).

A megfelelő cserépben, speciális orchideatermesztő közeggel termő orchideák ritkán szenvednek túlöntözéstől. Igazítsa öntözési ütemtervét növénye ültetési közegéhez, cserépméretéhez és környezetéhez. Ha a gyökerek megbarnulnak, akkor túl sokat öntözik. A ráncos levelek a túl kevés vagy túl sok víz jele lehet.

7. Az orchidea öntözési hibája

Egyes orchideatermesztők tévednek a kiszáradás mellett, amikor jó szándékú erőfeszítéseket tesznek, hogy elkerüljék a növények túlöntözését. Ne feledje, hogy az orchideák nedves dzsungelből származnak, és rendszeres enyhe esőzéseknek vannak kitéve.

Ha az orchideája túlságosan kiszárad, a levelek vizet vonnak ki a fejlődő rügyekből, hogy megkíséreljék az önmegőrzést. Milyen szomorú látni, hogy a régóta várt orchidea bimbói sárgulnak, összezsugorodnak és egyenként lehullanak, ahogy a növény visszaszívja a nedvességet a gyökerekbe és a levelekbe.

Ha elfoglaltsága miatt elfelejt gyakran öntözni, használjon páratartalmú tálcát, hogy barátságosabb orchideatermesztési környezetet teremtsen.

8. Tudja meg, mikor virágzik orchideája

Míg sok kedvenc kerti virágunk nyáron virágzik, sok orchidea ősszel virágzik, majd télen.


Tudomány