Első fontos lépés, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek. Ha a hűtőből vesszük ki közvetlenül, akkor esélyes, hogy nem járunk sikerrel. A tojáshab készítése előtt 20-30 perccel vegyük ki a hűtőből a felhasználásra váró tojásokat. 

Második fontos szabály, hogy a tojásfehérjébe ne kerüljön tojássárgája a felezésnél. 

Harmadszor, minden esetben alaposan letisztított eszközökkel dolgozz, amelyek zsírmentesek. Ezek után következhet csak maga a művelet. 

A habverés alkalmával – legyen az gépi vagy kézi habverés – levegőt juttatunk a tojásfehérjébe. Sok-sok kicsi buborék kerül bele, amitől „felpuffad” és habbá alakul át. Akkor lesz jó minőségű a hab, ha ezek a légbuborékocskák apró méretűek és elegendő mennyiségű van belőle. Vigyázat! Ha túl sok buborékot juttatunk be, akkor is széteshet a hab. 

Gépi habverővel kb. 3-6 perc alatt, kézi habverővel kb. 15-20 perc alatt állítható elő a tökéletes állag. 

Több háziasszony használ praktikákat habverés közben. Egyesek cukrot, citromot vagy ecetet adagolnak a habverés félidejénél a tojásfehérjéhez. 

Cukor hozzáadásával a hab kifényesedik, az ecettel és a citromlével készült hab pedig sokkal tovább megtartotta fix állagát, mint az e nélkül készült hab. Vigyázzunk az adagolásnál. Pár csepp vagy egy kiskanálnyi elég belőlük.  

Ha végre sikerült kemény habot varázsolnunk, de még a süteményünk megkívánja, hogy tovább dolgozzunk a habbal, pl. liszttel kell összekeverni vagy a tojássárgájával, akkor legyünk nagyon kíméletesek, és gépi habverő helyett fogjunk egy (fa)kanalat, és azzal próbáljuk meg „törésmentesen” összekeverni a hozzávalókat. 


Gasztro