Az agyhártyagyulladást, és Lyme-kórt terjesztő kullancs, a többgazdás bolha, és az éjszakákat megkeserítő, csalánkiütést, vérzékenységet okozható ágyi poloska a legutálatosabb rovarok, derül ki egy több hónapon keresztül végzett felmérésből.

 „Elmúltak azok az idők, mikor a csótányok voltak az rovarvilág nagy közellenségei. Az emberből táplálkozó élősködők egyre jobban terjednek az országban, és nincs okunk optimistának lenni. ” – mondta Szigeti Zsolt az Abatox Kft ügyvezető igazgatója.

A megkérdezettek 50%-a valamely parazita rovarra adta le a voksát, így az első három helyezést, olyan bogarak szerezték meg, melyek emberi vérrel táplálkozva fejlődnek, és maradnak életben. Ezen élősködők valamelyikével szinte már a legártalmatlanabb hétköznapi szituációban is találkozhatunk, legyen szó kirándulásról, munkába buszozásról, moziról, vagy csak egy jónak ígérkező alvásról.

Elárasztják az országot?

A szabadban élő kullancsok a folyamatos enyhe téli időjárásnak, valamint a vegyszeres védekezés elmaradásának köszönhetően gond nélkül szaporodnak, és egyre inkább érik el a lakókörnyezeteket. „Míg pár évvel ezelőtt a fővárosnak az erdő széli területeiről panaszkodtak kullancsokról, addig mára olyan eset is előfordult, hogy egy belvárosi óvoda udvarán találkoznak vele a gyerekek.” – mondja Szigeti Zsolt.

Míg a bolhától nem kell tartani, az ágyi poloska terjedésének annál nehezebb gátat szabni. A felmérés során a megkérdezettek több mint 25%-a, vagyis minden 4. válaszadó az ágyi poloskát tartja a legutálatosabb rovarnak. A szakértők szerint a tájékozatlanság, a szégyenbe burkolózás, a lakóközösségek összefogásának hiánya, és a szigorú biocid szabályozás következtében az ágyi poloska el fogja árasztani az országot.

Már csak a büdös bogár okozhat nagyobb gondot

A lista legvégén a szavazatok alig 3%-át begyűjtve a legyek találhatóak, és 723 vokssal csupán utolsó előtti helyet érték el a darazsak is, alig lemaradva a csótányok mögött.  A 6. helyet a pókok szerezték, ami különösen meglepő, mert az pókoktól való félelmet az egyik leggyakoribb fóbiák közé sorolják.

A koratavasszal, és késő ősszel inváziószerűen megjelenő büdös bogarakra idén is nagy számban lehet számítani. „Bár a 10.000 megkérdezett közül kevesebb mint 1000-en tartották a címeres poloskákat a legelviselhetetlenebb rovarnak, ezek a bogarak még sok gondot fognak okozni az elkövetkezendő években, mind a mezőgazdaságban, mind a hétköznapokban.„ – mondja Szigeti Zsolt.


Tudomány Állatvilág