Szülési traumák megélése

A szülési körülmények olykor teljesen mások a valóságban, ilyen esetekben beszélhetünk szülési traumáról. Amikor a megálmodott világrahozatalhoz képest másfajta megtapasztalás történik. Fizikai szinten, testünk tekintetében trauma a szülés folyamata, hiszen egy olyan megterhelés, amelyet fel kell dolgozni, regenerálódás, pihenés szükséges. 

Nemcsak orvosi értelmezésként használatos a trauma kifejezés, hanem lelki tekintetben is, ez azonban jelentős nyomot hagyhat az anyuka és a gyermek kapcsolatában. 

Azt, hogy a szülés traumát okozott-e vagy sem, kizárólag a nő tudhatja, aki megélte azokat az élményeket. Egyedül ő lehet tisztában az érzéseivel. Kívülről, külső szemlélőként teljesen másmilyennek tűnhet a szülés, de előfordulhat, hogy eközben a vajúdó édesanya halálfélelmet élt át. 

Megeshet, hogy valakinek rosszabbul viselte a teste, mint várta vagy akár az őt körülvevő személyek nem úgy viselkedtek, ahogyan szerette volna. Komoly októl kezdve, egészen aprónak látszó dolgok is befolyásolhatják, ami vezethet traumatikus élményhez.

Váratlanul fellépő problémák

Célszerű már a babatervezés előtt tanácsot kérni az esetlegesen fellépő komplikációkkal, váratlan helyzetekkel kapcsolatban. Ez megtehető a nőgyógyászati vizsgálat alkalmával is, ahol készséggel segítenek a félelmek eloszlatásában, és hasznos tanácsok kérhetők, hogyan érdemes készülni a várandósságra. 

Gyakran a hirtelen fellépő, nem várt események vezetnek el a negatív érzésekhez, és emiatt érződik traumatikusnak a szülés. Ez lehet akár egy normálisnak induló, de komplikációval végződő szülés. 

Nyilvánvalóan a megélés a döntő ebben, hiszen egyesek könnyen kezelik a komplikáltabb eseményeket, míg mások nem ugyanúgy reagálnak, őket jobban megviseli. Fontos tehát lelki szinten is felkészülni a szülésre. 

Ebben kérhető segítség az L33 Medical Nőgyógyászati Centrum terhesgondozás keretében, ahol minden kérdés, bizonytalanság átbeszélhető. Fontos külön kitérni erre is, hiszen a kismamáknak nemcsak a várandósság körülményeire kell fókuszálniuk, hanem a szülésre is rá kell hangolódni.

A trauma feldolgozása

Akármi is váltotta ki, a traumát fel kell dolgozni, a szüléssel kapcsolatos negatív élményeket nem szabad elzárni. Érdemes a családdal beszélgetni ezekről vagy akár segítő csoportokat megnézni, többet olvasni a témáról. .

Amennyiben hetekig, hónapokig nincs javulás, annyira erős a megélt kellemetlen érzés, akkor javasolt szakemberhez fordulni. Az elbagatellizálás nem használ, kellő komolysággal kell kezelni ezeket a traumatikus élményeket, jelentős előrelépést jelenthet, ha a közvetlen környezet is igyekszik támogatást nyújtani.


Gyermek