A proszatatarák rizikófaktorai közé tartozik a 60 év feletti életkor, az örökletes tényezők, egyes környzeti hatások, a helytelen táplálkozás illetve a mozgásszegény életmód.

Nincs egyetlen,tökéletesen hatékony módszer sem, amivel meg tudnánk előzni a prosztatadaganatok kialakulását, azonban számos természetes módszer lehet a segítségünkre a kialakulási kockázat csökkentésében.

Hiszen fontos tudni, hogy az eddigi tudományos eredmények alapján a prosztatrák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető!

Baj van a prosztatámmal? - prosztata orvosi tesztünk IDE kattintva kimutatja

Vizsgálati eredmények alapján az alábbi ételek, italok lehetnek hatékonyak a prosztatarák kialakulási rizikójának a csökkentésében:

-        paradicsom: az ebben lévő likopin egyes tanulmányok szerint  csökkenti a daganatok kialakulásának a kockázatát, külösen a prosztatarák, a tüdőrák  és gyomorrák  esetében. Likopint tartalmaz továbbá a görögdinnye, a sárgabarack, és a grapefruit is

-        omega-3 zsírsavak: elsősorban hal és egyéb tengeri élőlények tartalmazzák, de megtalálhatóak a dióban, a szójababban, vagy a lenmagolajban is. Szakértők jelenleg vitatják ,hogy egyértelműen lenne daganatellenes hatásuk ezen zsírsavaknak, mindenesetre arra vannak bizonyítékok,hogy a proszatarák kockázatát csökkentik

-        a szójából készült termékek: ezek az ételek, különösen a miso, a tofu, és a szójatej  rendkívűl gazdagok az ún. izoflavonidokban, mely vegyületek gyulladácsökkentő hatással rendelkeznek. Egyéb ételek is tartalmaznak izoflavonoidokat mint pl. a bab, csicseriborsó. Szakértők  szerint a gyulladáscsökkentő hatás védő szerepet játszhat prosztatrák szempontjából, azonban meglőzni ,vagy kezelni nem tudja azt

-        kávé: egy 2016-os vizsgálat szerint a kávéban lévő antioxidánsok csökkenhetik a prosztatarák rizikóját.

A grillezett (vörös) húsok, az omega-6 zsírsavak, magas glikémiás indexű ételek, a szelén, az E-vitamin viszont a kutatások alapján növeli a prosztatarák kialkulásának a kockázatát, így a fogyasztásuk kerülendő, vagy legalább erősen korlátozandó!

CMC Déli Klinika urológia

Kutatások alapján a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott diéta védő hatású lehet a proszatarák szempontjából, azonban nem hangsúlyozható eléggé mindezek mellett a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, különösen 50 év felett.

Szeretne többet megtudni a saját kockázatairól? 

A CMC Déli Klinika® szakértői készséggel állnak rendelkezésére:

-        az Ön személyre szabott, komplex rizikóelemzésének a felmérésében, elkészítésében

-        az Ön egyéni rizikófaktoraihoz, napi életviteléhez leginkább megfelelő személyre szabott szűrővizsgálati és egészségterv megalkotásában és mindennapi hatékony megvalósításában

-        valamint a prosztata betegségek és a prosztatarák precíziós kivizsgálásában és gyógyításában

Bővebb információk: http://deliklinika.hu/szakrendeleseink/urulogia/


Egészség Életmód Tudomány