Összesen 45 057,4 GWh villamos energiát használt fel az ország 2017-ben az előzetes adatok szerint – ilyenre pedig még sohasem volt példa a MAVIR adatsora alapján. Az új történelmi rekord a szökőnap hatásával korrigálva 2,6%-os növekedést jelent a 2016-os évhez képest.

A valós növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva azonban még magasabb, 2,73%-os lehet az egyre növekvő számú, háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelését is figyelembe véve. A beépített napelemes háztartási termelőegységek teljesítőképessége 2017 végére elérte Magyarországon a 201,26 MW-ot, de ez közvetlenül nem jelenik meg a rendszeradatok között. (Összehasonlításképpen a Paksi Atomerőmű egy blokkja 500 MW kapacitással rendelkezik.)

Lakossági áram tarifák 2018-ban kalkulátor ITT

2017-ben nem csak az éves felhasznált mennyiség, hanem az egy napon belüli bruttó rendszerszintű villamosenergia-felhasználás is új történelmi csúcsot ért el: a MAVIR 2017. 01. 27-én 146,87 GWh villamosenergia-fogyasztást regisztrált.

Ugyanakkor a felhasznált mennyiségen belül a villamosenergia-import részaránya valamelyest csökkent az egy évvel korábbiakhoz képest: 2016-ban 28,9%, míg 2017-ben 28,6% volt az éves átlag.

Mennyibe kerül 1 kwh elektromos áram 2018-ban - kalkulátor

- A rekord mértékű igény zökkenőmentes kielégítését mindvégig biztosította a hazai átviteli hálózat. Történt ez annak ellenére, hogy a szélsőséges időjárási események következtében három alkalommal következett be az átviteli hálózati elemek fizikai sérülését is okozó esemény – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítás és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, az ellátásbiztonság fenntartása a helyreállítási időszakokban is lehetséges volt, köszönhetően a megfelelően tervezett átviteli hálózat gondos üzemeltetésének, valamint a hatékony regionális együttműködésnek.


Pénzügy Tudomány