Mi is az a mezotelioma?
A mezotelioma egy ritka, de agresszív daganatos betegség, az összes rákos megbetegedésen belül az aránya kevesebb mint 1%[1]. Az esetek 70-90%-ában a mellhártyán jelentkezik a rosszindulatú elváltozás (pleurális mezotelioma). Jellemzője, hogy nagyon hosszú a lappangási ideje, akár 20-40 év is lehet. Emellett nehéz a diagnózis felállítása is, mert a tünetei nem jellegzetesek, megegyezhetnek más betegségek tüneteivel, mint például légszomj, mellkasi fájdalom, köhögés, kimerültség, súlyvesztés. Mégoly hétköznapinak tűnő tünetek fellépése esetén is érdemes felkeresni kezelőorvosunkat, hogy mielőbb sor kerülhessen a megfelelő intézményben az alapos kivizsgálásra!
 
A diagnózis felállításához az első lépésében az orvos többek között feltérképezi, hogy a beteg élete során volt-e, és ha igen, mekkora volt az azbeszt-kitettség, azaz érintkezett-e a beteg azbeszttel a munkája során vagy lakókörnyezetében.
 
Ezt követően különféle képalkotó eljárásokat (röntgen, MR, CT), biopsziát (a testből sejt- vagy szövetmintát vesznek), vérvételt használnak. A betegség az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint nem gyógyítható, a tünetek megjelenését követően a beteg élettartama megfelelő kezeléssel – pl. sugárkezelés, kemoterápia, sebészeti eljárás, célzott terápiák - néhány hónappal meghosszabbítható. A fiatalabb korosztálynak jelentősen jobbak a túlélési mutatói, de az átlagos túlélési idő mindössze 12 hónap4,5.
 
Legtöbbször az azbeszt áll a betegség kialakulásának hátterében 
Az azbeszt egy szálas szerkezetű ásvány, amelyet számos területen használnak – többek között hő- és hangszigetelésekben, tűzálló anyagként, az autók fékbetéteiben -, mert nagy a szakítószilárdsága, hőálló, ellenáll a vegyi anyagoknak. Amikor a néhány mikrométer hosszúságú azbesztszálak a levegőbe kerülnek, belélegezzük, ám onnan szálas vagy spirális szerkezetük miatt nem tudnak távozni, a tüdőben rosszindulatú elváltozásokat okoznak.

Milyen betegségre milyen gyógynövény való? - kalkulátorunk ITT

A mellhártyadaganat 70-90%-ának kialakulásáért az azbeszt a felelős[1], amely anyagnak főleg az építőiparban, bányászatban, tengerészetben, autójavító műhelyekben dolgozók lehetnek kitettek. Így érthetően inkább a férfiak szenvednek ebben a betegségben, a férfi betegek száma ötszörösen meghaladja7 a női betegek számát. De a munkahelyen elszenvedett ártalmakon kívül a lakosság is érintett lehet, mivel a negyvenes évektől nagymértékben alkalmazták az azbesztet lakóépületek és középületek szigetelésénél is.

 
Néhány riasztó adat
Becslések szerint a mai napig 125 millió ember dolgozik azbeszttel szennyezett munkakörnyezetben. A WHO adatai szerint a mezotelioma 43.000 ember halálát okozza évente világszerte, de ez a szám 2050-re akár 90.000-re is nőhet6.  A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon 2000 és 2014 között 1539 betegséget jelentettek, a betegek 2/3-a férfi.

Termálfürdők, gyógyvizek Magyarországon - melyik jó az én bajomra? Megmutatjuk!


Egészség