Budai Gyula elmondta, a magyar élelmiszeripari termékek legnagyobb felvevő piaca Japán Európán kívül, ezért is fontos, hogy Magyarország önálló standdal képviselteti magát immár második alkalommal az idén 41. FoodexJapan élelmiszeripari kiállításon.

    Budai Gyula a tokiói árubemutató megnyitását követően elmondta: Ázsia legnagyobb élelmiszeripari kiállításán, keddtől-szombatig 79 országból mintegy 3 ezer kiállító mutatja be kínálatát, köztük 15 magyar cég. A magyar áruk zömét a nyers és feldolgozott húsféleségek teszik ki, kiemelt helyen a mangalica termékek, de jelentős a magyar akácméz kínálat is.

    Japánba a magyar élelmiszer-kivitel 2014-ben 106 millió euró értékű volt, ami 65 százalékos növekedés az előző évhez képest. Tavaly a magyar élelmiszerexport értéke 114 millió euró volt, ami értékben 8 százalékos bővülés. A növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy 6 hónapig a magyar baromfihús-exportot Japán megtiltotta a madárinfluenzára hivatkozva - mondta a miniszteri biztos. Példaként említette: a Pick Szeged Zrt. számára Németország után Japán a második legnagyobb felvevőpiac.

    Emlékeztetett: a szigetországba irányuló magyar élelmiszeripari kivitel zömét a hús és a húskészítmények adják, már 17 magyar sertés- és 14 marhahúsüzem rendelkezik japán exportengedéllyel. A bárányhús kivitelére 2 magyar üzemnek van engedélye. Emellett legnagyobb európai szállítóként Magyarország nyúlhúst is exportál Japánba.


    Budai Gyula kiemelte: mindez azt bizonyítja, hogy azok a magyar cégek, amelyek az igényes japán piacon való jelenlét mellett kötelezték el magukat, jól döntöttek.

    A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy Tokióban kedden még tartanak egy magyar borbemutatót a legnagyobb japán borimportőr cégek képviselői számára. A miniszteri biztos kedden este részt vesz a magyar-japán sertéshúsipari üzletember-találkozón, ahol azok a magyar cégek mutatják be termékeiket a japán üzletembereknek, amelyek kiállítanak. Ezzel a rendezvénnyel is a japán piacon már jelen lévő vállalatokat kívánják erősíteni, de azoknak a cégeknek is lehetőséget kívánnak teremteni, amelyek szeretnének, de még nem jelentek meg a japán piacon - mondta. Utalt arra is, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és delegációja a napokban szintén Tokióban tárgyal a két ország mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatairól japán állami tisztségviselőkkel.

    Budai Gyula szerdán továbbutazik Tajvanra, ahol szintén a magyar élelmiszerek exportlehetőségeiről folytat tárgyalásokat a helyi állami és üzleti élet döntéshozóival.


Életmód Kultúra