A karate ruha története

Bár hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a karate, illetve az edzések és a bemutatók során használt ruházat nagy múltra tekint vissza, a valóság ezzel szemben teljesen más. Maga a karate ruha ugyanis nagyjából százéves, bármilyen meglepő is ez a tény. A történet röviden a következő: amikor Funakosi Gicsin, a shotokan karate atyja 1922-ben egy bemutatóra Japánba érkezett, akkor Jigoro Kano judo mester aggódott, hogy barátja hogyan mutat majd rövidnadrágban és pólóban. A karate gyakorlásához ugyanis egészen addig leginkább ezt az öltözéket viselték a harcosok, ami praktikus és kényelmes volt.

Kano, aki tehát nem akarta, hogy a barátja nevetség tárgya legyen az öltözéke miatt, kölcsönadott neki egy judo ruhát, amit ő maga fejlesztett ki. A fehér színű, strapabíró vászonból készült ruházat a judo során addigra már jól bevált, és Kano úgy gondolta, hogy ettől Funakosi is sokkal professzionálisabb benyomást kelt majd. A számítása be is jött, olyannyira, hogy Funakosi a bemutató után a ruhát visszavitte Okinawára, ahol büszkén viselte azt, hiszen a barátjától kapta.

A ruha ezután honosodott meg a karatéban, ami egyúttal a különféle társadalmi osztályok közötti különbséget is „elmosta”. Így pedig már tényleg csak a tudás különböztette meg egymástól a tanulókat.

A kényelem a lényeg, nem a divat

A megfelelő karate ruha kiválasztásánál alapvetően azt a szempontot kell figyelembe venni, hogy az öltözék kényelmes legyen, azaz biztosítsa a megfelelő szabadságot a mozgásban. Vagyis nem azt kell nézni, hogy mennyire slankít, vagy hogy mennyire mutat jól a fotó Instagramon. Persze egy kata (vagyis formagyakorlatokhoz használt) ruhánál fontos szempont lehet a megjelenés is, de általánosságban a gínél – azaz a karate ruhánál – az elsődleges mindig az, hogy szabadon mozoghass benne.

Ezért lényeges az is, hogy a méret kiválasztásánál ráhagyással kell „dolgozni”. Ez annyit jelent, hogy tisztában kell lenned azzal, hogy a ruhák a mosás során 5-6%-ot összemennek. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a karate ruhát nem szabad főzni, fehéríteni, hiszen ettől az öltözet anyaga károsodhat. Erre elsősorban az anyukák figyelmét szeretnénk felhívni, akik érthető módon szeretnék makulátlan ruhákban járatni a csemetéjüket. Nem kell! Emiatt arra is oda kell figyelni, hogy például a nadrág felvarrását érdemes néhány mosás után megtenni, amikor már biztosan tartja a méretet a ruházat.

A lényeg tehát összességében az, hogy a ruházat kiválasztásánál alapvetően azt kell figyelembe venni, hogy praktikus és kényelmes legyen!


Sport