A kutatás nemre, életkorra és lakóhelyre vonatkozóan tükrözi a magyar lakosság összetételét. Mint kiderült, a kitöltők többsége mostanra teljes biztonságban érzi magát a különböző rendezvényeken, így a nyár folyamán megrendezett fesztiválokon, koncerteken és sporteseményeken is jó eséllyel számíthatunk jelenlétükre. Sőt, a kitöltők több mint fele mindennemű biztonsági intézkedés nélkül is örömmel csatlakozik ezekhez a programokhoz, a hatályban lévő egészségügyi óvintézkedéseket pedig a válaszadók kevesebb mint fele érzi indokoltnak. Ez azt is jelenti, hogy lassan elhagyjuk az otthonainkat, és a szórakozás elsőszámú tere is a szabadtérre költözik, de azért nem kell félteni az online kínálta lehetőségeket, így a szerencsejáték ipart sem, hisz például a nomini casino a továbbiakban is várja az érdeklődőket.

Mennyire szívesen veszünk részt különböző eseménytípusokon?

A 2021 júniusában lefolytatott kérdőíves kutatásban résztvevők általános hozzáállásának, a koronavírus-járvánnyal szembeni attitűdjének vizsgálatán felül a válaszadókat arra is megkérték, értékeljék egy öt fokozatú skálán, mennyire szívesen vennének részt különböző eseménytípusokon. Énekes Bence ügyvezető igazgató szerint az eredmények azt mutatják, hogy a többség komoly vágyakkal és tervekkel vág neki az idei nyári szezonnak, de több mint egy év aggodalmait, szorongásait nem tudjuk egyik pillanatról a másikra magunk mögött hagyni. Mint mondja, szerencsére a szakma ennek tiszteletben tartása mellett, a résztvevők biztonságát kiemelt figyelemmel kezelve készül a közelgő eseményekre. Örülhetnek a rendezvényszervezésben és technikában aktív hazai cégek, hiszen ezek szerint a kapacitásaik lassan, de biztosan ismét megközelítik a teljes kihasználtságot. De vajon csak a szakma képviselői hiányolták az élő eseményeket?

Arra a kérdésre, hogy milyen feltételek mellett venne részt szívesen rendezvényeken a jelenlegi helyzetben 55% úgy válaszolt, hogy nincs szüksége semmi extrára, 22% szerint a rendszeres fertőtlenítés és a kihelyezett fertőtlenítők nagyon fontosak számára, míg 19% a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára fenntartott helyszínekből válogat. A vírussal kapcsolatban a válaszadók 44% fontosnak tartja a járványügyi előírások betartását, de ezekkel együtt inkább biztonságban érzi magát, 31% nem érzi aktuálisnak a kérdést, 16%-nak pedig vegyesek az érzései.

Korábban ismeretlen szempontokat is mérlegel a magyar lakosság

Miközben a szabadtéri művészeti eseményekre a kitöltők több mint negyede válaszolt egyértelmű igennel, a zárt térbe tervezett eseményeknél ugyanez az arány már csak 16 százalék volt, ráadásul ugyanez a trend mutatkozott meg a zenés, táncos szórakozás esetében is.


Laza Munka