Az elmúlt években számos független kisállat fogorvos adott ki figyelmeztetést a kemény kutyajátékok és a fogtörések növekvő számának összefüggése miatt. Az egyre szaporodó esetek miatt egyre többen sürgették a probléma átfogó, tudományos vizsgálatát.

A fogtörések jelentik az egyik leggyakrabban előforduló problémát, amellyel a gazdák hozzánk fordulnak, és azt látjuk, hogy ezek nagyon gyakran a túl kemény tárgyak miatt történnek. Ráadásul, a törések nagy része olyan fogaknál következik be, amelyeknek fontos funkciója van, és emiatt erős fájdalmat okoznak a kutyáknak” - mondta Norman Johnston, a European College of Veterinary Dentistry korábbi elnöke és a DentalVets igazgatója.

Hány emberi éves a kutyád? ITT kiszámolhatod pontosan

A kutatás eredményeit a kutyaeledel és kutyajáték gyártók hasznosíthatják leginkább, hiszen annak eredményei lehetővé teszik olyan sztenderdek kidolgozását, amelyek segítségével megelőzhetők lesznek, hogy az ilyen termékek fogtörést és az ezzel járó nagy fájdalmat okozzanak a kutyáknak.

 “A kutatás eredményeinek segítségével a termékeket aszerint tudjuk vizsgálni, hogy okozhatnak-e fogtörést. A texturális biztonság új szabványának kialakítását teszik lehetővé, amelyet reményeink szerint minden rágcsa- és játékgyártó úgy tekint majd, mint iránymutatás ahhoz, hogy a jövőben elkerülhessük az ebből fakadó fogtöréseket” – mondta Dr. Alex Reiter, a kutatás vezetője.

Milyen kutyafajta illik Hozzád? Megmutatjuk ITT

A Mars A Better World for Pets nevű programján keresztül azon dolgozik, hogy más gyártókkal, forgalmazókkal és állatorvosokkal együttműködve egy új szabvány jöhessen létre az iparágban. Jelenleg ugyanis nincs általánosan elfogadott határérték a kutyajátékok és rágcsák keménységének meghatározásához.

Marie-Louise Bennett, a Mars Petcare tudományos kommunikációs igazgatója elmondta: “A különböző rágcsák és játékok segítséget nyújtanak abban, hogy megfelelően gondoskodjunk a kutyáinkról, és mi minden kisállat-tulajdonost arra biztatunk, hogy a jelenlegi kínálatból próbálja a legbiztonságosabb termékeket választani. Ugyanakkor, ahogy ezt a kutatásunk is kimutatta, a jelenleg elérhető termékek közül néhány veszélyt jelenthet a kutyák fogazatának épségére.

A saját termékeinket már évek óta teszteljük a keménységet is figyelembe véve, de ez az új kutatás a teljes iparágnak nyújt útmutatást, annak érdekében, hogy a piacon elérhető összes kutyarágcsa és játék biztonságát fel lehessen mérni. A gyártók számára azt a lehetőséget is felkínálja, hogy együtt dolgozhassanak az állatorvosokkal, és közösen fejlesszenek ki innovatív termékeket, amelyek egyidőben biztonságosak a kutyák számára, és jelentenek előnyt az orális higiénia vagy a táplálás szempontjából” - tette hozzá.

A kutatás eredményeit szakértő kisállatfogorvosok is megerősítették, köztük a Veterinary Oral Health Council (VOHC®) elnöke, Colin Harvey is, aki egyetért abban, hogy a kutatás segítségével létrejövő szabvány tudományos segítséget nyújt a kutyajátékok és rágcsák keménységének meghatározásához, és hosszútávon segíthet csökkenteni a fogtörések számát.


Állatvilág