Egy igazán jó koffeinmentes kávé ugyanúgy megadja a kávézás minden élményét, mint a hagyományos változat. És éppen ez lenne a lényeg: azok is élvezhessék a kávé zamatát, akik valamiért nem tudnak vagy nem akarnak koffeint fogyasztani.

Koffeinmentes kávé különböző ízekben

Kávé nagyon sokféle változatban létezik, ami az ízhatást illeti, és ez igaz a koffeinmentes verziókra is. Az ízélmény ugyanis nem a kávé koffeintartalmán múlik, hanem a pörkölésen. Minden kávétípus a kávé pörkölő segítségével nyeri el azt az ízt, amiért a kávéfogyasztók annyira szeretik.

Ahogy a koffeines változat lehet citrusos, fanyar, telt stb., ez igaz a koffeinmentes esetében is. Az íz ugyanis múlik egyrészt magán a kávébabon, de önmagában az nem garancia semmire. A pörkölés az a folyamat, amely előhozza a különböző zamatokat. Nem mindegy, hogy a pörkölés milyen intenzitással, milyen hőfokon, milyen nyomás alatt történik. Ez egy nagyon bonyolult, összetett folyamat és magas szintű szakértelmet, hozzáértést kíván – meg persze egy jó pörkölőt.

Lehet olyan, mint a koffeines

Amennyiben minőségi alapanyagból, hozzáértő pörköléssel készül a kávé, képes ugyanazt az élményt biztosítani, mint a koffeines. Ez a változat azoknak ajánlott, akik szeretik a kávézást, mind az íz, mind pedig a rituálé miatt, de valami miatt nem fogyaszthatnak koffeint, vagy éppen nem akarnak. A koffeinmentes kávé ideális választás a délutáni órákban, amikor kívánjuk a kávét, de szeretnénk biztosak lenni abban, hogy nem fog túlságosan felpörgetni és nem zavar be az éjszakai alvásba – hiszen nem mindenki azért kávézik, hogy ébren maradjon!

A fotó forrása: Pheelings media / Shutterstock.com


Életmód Gasztro