Van egy platform, ahol te is tudósítóvá válhatsz, cikket írhatsz, megoszthatod barátaiddal, ismerőseiddel vagy a nagyvilággal.

Az újságírásról pár gondolat

A zsurnalisztika alapja a hír, amely széles körben még nem ismert információk halmaza. A hír értéke általában az alapján dől el, hogy azt hányan olvassák. Vannak kötött műfajok - interjú, kritika, stb. - melyek a forrást korlátozzák, ilyenkor a hír tárgya a mérvadó.

Az objektivitás az alfa és az omega. Nem lehetünk részrehajlóak, tárgyilagosan, mindenféle elfogultság nélkül kell a valóságot az olvasók elé tárni. (A bulvárról inkább nem írnék most, hosszasan lehetne ecsetelni, hogy amit bizonyos, magukat újságírónak nevező firkászok mit tanultak az iskolában, ha egyáltalán jártak oda. Nesze neked objektivitás és előítélet-mentesség, ugye?)

Visszatérve az újságíráshoz. Nem kell profinak lenned - persze a Pulitzer-díjat se várd akkor -, de törekedj a valódi érték átadására.

Saját tartalom létrehozása

A hírszűrő portál, a Filter.hu jóvoltából feltárul előtted a saját cikk publikálásának lehetősége. Nem kell hasraütés-szerűen kitalálni egy témát, inspirációnak ott vannak az oldal által frissen szűrt (nem almalé, nem búzasör) hírek. Ha regisztráltál az oldalra, és a saját fiókod is elkészült, akkor tutira jelöltél be téged érdeklő tartalmakat.

Lakberendezés, történelem, bulvár vagy autósport? Itt mindent megtalálsz…

Végig olvastál egy csomó írást az újrahasznosítható kontra eldobható palackokról, a nylon zacskókról, a “zero waste” kampányról, az Európai Unión belüli szabályozásról, mert fontos számodra a környezetvédelem? Hozz létre egy saját témát, gyűjtsd össze az olvasottakat, és írd meg a gondolataidat. Ne aggódj, a felület végigvezet a lépéseken!

Röviden a folyamatról a teljesség igénye nélkül

Fontos! Legyen címe - lehetőleg beszédes és nem túl hosszú -, írj róla leírást röviden és hosszan, és adj hozzá komment szekciót is, ha beszélgetések elindítója is szeretnél lenni. A források kezelésére is van lehetőség, továbbá saját hirdetést is beilleszthetsz.

Ha közzé szeretnéd tenni soraidat, képet is kell szerkesztened, de ehhez is kapsz támogatást. Vannak nem kötelező elemek is, mint például a Facebookos megosztáshoz illeszthető kép. Ha úgy érzed elkészültél, a korábban mentett piszkozatodat máris publikálhatod.

Végezetül csak annyit tennék hozzá, hogy ha úgy érzed, mindig is motoszkált benned, hogy gondolataidat kulturált formában megoszd és kibeszéld szűkebb vagy szélesebb körben, akkor őszintén ajánlom ezt a csatornát!

Nézd át a Filter.hu témáit, és készítd el a sajátod!


Kultúra