2017. október 2-tól minden lakossági állampapír nevében megjelenik a Magyar Állampapír elnevezés, amely mint ernyőmárka fogja össze a termékportfóliót. A terméknevek egységesítése az átláthatóságot és a könnyebb értelmezhetőséget, beazonosíthatóságot is segíti.

Az ÁKK az állampapírok ismertségére vonatkozóan az elmúlt években többször végeztetett piackutatást a lakosság körében, ami rávilágított arra, hogy a többség számára az állampapírok elnevezése bonyolult, nehezen azonosíthatók a termékek. A kutatások során kiderült, hogy „magyar állampapírról” általánosságban már sokan hallottak, de konkrét állampapírokat nehezen neveztek meg a megkérdezettek, és jellemzőik felsorolásakor is komoly nehézségekbe ütközött a válaszadó. Az ÁKK ezért úgy döntött, hogy az elsősorban lakossági kisbefektetők számára értékesített állampapírok elnevezéseit egyszerűsíti.

Ennek érdekében ezentúl néhány állampapír esetében a nevekben is egyértelmű lesz, hogy milyen futamidejű az adott állampapír, és nem tesz különbséget kincstárjegy és kötvény között. A „Bónusz” és „Prémium” fantázianevek a változó kamatozású állampapíroknál megmaradnak. Az új elnevezés egyértelműsíti az adott befektetési termékek futamidőbeli különbözőségeit.

Így változnak az elnevezések:

Féléves Kincstárjegy (FKJ) - helyett - Féléves Magyar Állampapír (FMÁP)

Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) - helyett - Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)

Kétéves Állampapír (2MÁP) - helyett - Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP)

Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) - helyett - Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) - helyett - Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) - helyett - Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP)


Pénzügy