A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat zsűritagja szerint ezért is rendkívül fontos, hogy az egészségügyi intézmények még több olyan eszközzel legyenek felszerelve, amelyek hozzájárulnak a gyors diagnózis felállításához - ezzel ugyanis csökkenthető a kórházba kerülés kockázata. Így a gyerekek és az egészségügyi dolgozók mellett a szülők is jól járnak.

Minden szülő mumusa a légúti megbetegedés, amely az elmúlt 2 évben különösen megnehezítette a családok életét.

A gyerekek esetében ugyanis ennek tüneteit nem lehet megkülönböztetni a koronavírus-fertőzéstől, így az óvodák és iskolák vezetői többször felhívták a szülők figyelmét, és ők maguk is fokozottan figyeltek rá, hogy bármilyen légúti tünet esetén otthon maradjanak a gyerekek. Az egyhetes „kényszerpihenők” száma ezáltal jelentősen megugrott, pedig a kicsi sokszor tényleg csak megfázott.

Ezekkel a költségekkel kell számolni megbetegedés esetén

•          egy légúti megbetegedés miatt akár 10 000 forint feletti összeget is elköltünk a patikában, és ez csupán a gyógyszerek – orrspray, láz- és köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő készítmények – költsége

•          ehhez jön hozzá a vitaminokra, immunerősítőkre vagy az olyan egyéb, gyógyulást elősegítő „csodaszerekre” - mint például a méz - költött összeg, ami további 10 000 forint kiadást is jelenthet.

•          légúti megbetegedések esetén különösen oda kell figyelni a száraz levegő csökkentésére, a párásításra. A párásítás megtervezése előtt célravezető, ha megmérjük a lakás páratartalmát, amelyre ma már sok egyszerűen használható készülék alkalmas. Ilyen eszközt viszonylag olcsón, már 3 000 forintért vásárolhatunk. Ha kiderül, hogy párologtatóra van szükségünk, az további minimum 6 000 forintba kerül, és hozzá 3 000 forint körüli áron beszerezhető a légutakra jótékony hatású illóolaj is.

•          betegség esetén, sőt, a megelőzés szempontjából is fontos, hogy a szülők tudatosan olyan higiéniai termékeket vásároljanak, amelyek használata bizonyítottan csökkenti a fertőzések terjedését. Egy jó minőségű, antibakteriális, gyerekek bőrét kímélő szappan kb. 4 000 Ft/l áron vásárolható meg.

•          további veszteséget jelenthet az otthonmaradás, munkából kiesés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2021-es év végén a nettó átlagkereset Magyarországon 284 700 forint volt. A gyermekkel otthon maradó szülőnek így egy egyhetes betegszabadság további 20-30 000 forint jövedelemkieséssel járhat.

•          manapság már sok munkahelyen megoldható a home office, így van olyan szülő, aki gyereke megbetegedésekor átszervezi a napját: amennyiben lehetséges akár este, éjszaka is dolgozik, napközben pedig ápolja gyerekét. Ha azonban ez nem megoldható, és esetleg félti a nagyszülőket a megbetegedéstől, előfordulhat, hogy bébiszitterre kell bíznia a kis beteget. A sokéves tapasztalattal rendelkező, megbízható bébiszitterek óradíja Budapesten és környékén, valamint a nagyobb városokban átlagosan 2-3 000 forint körül mozog.  Azaz a gyermek felügyelete naponta 8 órára kb. 20 000 forintba kerül, ami egy hétig tartó betegségnél 100 000 forintot jelent abban az esetben, ha a szülők hétvégén már otthon tudnak maradni a kicsivel. 

Összességében tehát egy egyhetes megbetegedés csak a gyógyszereket figyelembe véve 10 000, egyéb gyógyhatású készítményeket igénybe véve 35 000, gyerekfelügyeletet is beleszámítva pedig akár 135 000 forinttal terhelheti meg a családi kasszát.

Egyelőre a koronavírus járvány kevés gyermeket érint, így betegség esetén a nagyszülőket is segítségül merik hívni a szülők. Ez pedig jelentős anyagi ráfordítástól menti meg őket, hiszen így nem kell fizetniük a bébiszitterért, és a munkából sem kell kimaradniuk.

Korszerű diagnosztikai eszközökkel a szülők kiadása is csökkenthető

A kiadásokat tovább növeli, ha a gyermek esetleg kórházba is kerül, amire hosszabb ideig tartó hányás, láz vagy valamilyen nem múló fájdalom következtében sor kerülhet.

„Amennyiben a szülő biztosított, a 12 évesnél fiatalabb gyerekek esetén jár a gyermekápolási táppénz a gyermek otthoni, valamint kórházi kezelésének időtartamára egyaránt, de mindenkinek az az érdeke, hogy a kicsit ne kelljen kórházba vinni.

A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázattal ezért minden évben támogatjuk a gyermekháziorvosi rendelőket, a kórházakat és a mentőket olyan innovatív, korszerű eszközök beszerzésében, amelyek segítik a gyors és pontos diagnózis felállítását, így csökkentik a hosszú kórházi kezelés kockázatát.

Ezáltal pedig mindenki nyer: a kicsik hamar újra egészségesek lehetnek, az orvosok könnyebben, gyorsabban tudják ellátni a napi teendőjüket, a szülőknek pedig kevesebb kiadásunk keletkezik” – hangsúlyozta Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője, a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat zsűritagja.


Egészség Pénzügy