A fiatalabbak ugyanis egyre inkább rájönnek, hogy a jó whisky ma már nem feltétlenül megfizethetetlen, nemcsak jéggel és drága szivarral együtt fogyasztható, bár tény és való, hogy ilyen körítéssel eshet a legjobban egy nehéz nap után. Akárhogyan is, ma már a whisky nem a gazdagok itala, éppen ellenkezőleg, közel sem kell egy vagyont fizetni, ha jó minőséget szeretnénk magunknak.

Hogy mégis mennyibe kerülnek a legjobb whiskyk? Relatív, hogy melyek nevezhetők manapság a legjobbnak, mint ahogyan sokan a jó whisky felismerésével is bajban vannak, éppen ezért az alábbiakban egy kis hasznos útmutatót nyújtunk a téma kapcsán.

A minőség megállapításához fontos a helyes kóstolás

Minden egyes alkoholos ital minőségének megállapításához elengedhetetlen a kóstolás. Pontosabban a kóstolási rituálé, hiszen ez az egész egy komplett folyamat lesz, aminek lényeges betartani a lépéseit.

Az első és legfontosabb például, hogy megfelelő pohárba töltsük a whiskyt. Ehhez tulipánformájú darabok illenek a leginkább. Hogy ez miért olyan fontos? Mert a keskeny nyílás miatt az aromák ki tudják tölteni a poharat, és meg is maradnak odabent, ezáltal egyszerűbb lesz majd megismerni az illatát.

A kitöltés után először a whisky színét kell megnézni. A szín mindent meghatároz, a jó minőségű ital nem feltétlen tiszta, a szemcsésség azt jelenti, hogy palackozás előtt nem szűrték, ami soha nem baj, ilyenkor általában több az aroma. A tölgyfahordós érlelésűek gabonasárgák, a bourbon hordósok aranysárgák, míg a Serry hordóban érleltek vöröses, barnás sárga árnyalatúak. Minél tovább érlelődött a whisky, annál sötétebb és mélyebb az árnyalata, amire érdemes odafigyelni.

A szín után jöhetnek az illatok! Mindig csak finoman, mert egy szúrós, erős italról van szó. Az illatozáskor pörgessük a poharat úgy, hogy a whisky a pohár falának minél nagyobb felületével érintkezzen, mert így hozhatjuk ki belőle a legtöbb aromát. A szaglás során kisebb lélegzetvételekkel érezzük az illatokat. A gyümölcsös, fás, földes jegyek, a nem túl harsány élmény mindig jó előjel, ha pedig olyan típusról van szó, akkor a füstösség is!

A rituálé végső fázisa az ízlelés! Bár rengeteg filmben jégre töltve fogyasztják a whiskyt, ami nem helytelen ugyan, de kóstoláskor nagy vétek. Sokkal jobban kiadja az aromákat az ital, ha pár csepp hideg vizet engedünk bele. A legjobb, ha valamilyen szénsavmentes, kevés ásványi anyagot tartalmazó ásványvizet.

Ha az előkészületekkel megvagyunk, csak kicsit kortyoljunk az italból, ne nyeljük le rögtön, forgassuk meg a szájban, a szájpadláson legalább 10 másodpercig, majd juttassuk el a nyelv alá is. Ilyenkor szabadulnak fel az ízek és az aromák. Ha csak marja a szánkat, az ital messze van a minőségtől, ha viszont érezzük az ízeket, ott lesznek a lecsengésnél és kilégzésnél, akkor egy prémium itallal lehet dolgunk.

Elérhető árú whiskyk 2021-ben

Mint fentebb is említettük már, a jó whiskyért ma már nem kell vagyonokat kifizetni, az olcsóbb, elérhető árú kategóriában is találhatunk kiválókat. Lássunk erre néhány példát:

Jameson – már 5-6 ezer forinttól

Sokan jobban kedvelik az ír whiskyt, mint a skótot, és ha nekünk is izgalmasabb a fűszeresebb aromavilág, akkor a Jameson whiskyt érdemes lehet megkóstolni. Elképesztően nagy múltú ital, már az 1700-as évek óta létezik – érdekessége, hogy egy skót főzőmester állt mögötte eredetileg –, és dacára a kimagasló kvalitásnak, a Jameson nem tartozik a megfizethetetlen kategóriába. Egy normál 7 deciliteres palack ugyanis mindössze 6 ezer forint körüli összegért már beszerezhető, ami közel sem nevezhető soknak.

Pláne annak fényében, hogy az árpaalapokra építkező ír whisky elképesztően karakteres ízvilággal büszkélkedhet, aranysárga színe mellett pedig határozottan édeskés aroma és fűszeresség jellemzi, méghozzá gyümölcsös, mézes élmény mellett. Minden Jameson whisky háromszori lepárlás során készül, ami nemcsak csodálatos színvilágát, hanem semmivel sem összehasonlítható ízvilágát is biztosítja.

Buffalo Trace – 8.000 forint körül

Ha már ajánlottunk skót és ír whiskyt, akkor érdemes egy amerikai típusú itallal is megismerkedni, mely rendhagyó módon nem a sokak által ismert Jim Beam lesz, hanem a sokkal ritkább és különlegesebb Buffalo Trace, mely egy hamisíthatatlan bourbon whisky. Ennek ellenére ára nem képvisel megfizethetetlen kategóriát, nagyjából 8 ezer forintért már vásárolhatunk magunknak belőle egy palackot, ami alighanem közel sem lesz az utolsó.

A Buffalo Trace ugyanis egy IWSC aranyérmes amerikai whisky, melyet tölgyfahordóban érleltek és már 200 éve ugyanazzal a technikával és recepttel készítenek. Kifejezetten édes, barnacukros, pudingos és csokoládés hatást kelt, méghozzá fahéjas és tejkaramellás lecsengés társaságában, így főleg azok számára ajánlott, akik kedvelik a whiskyken belül a határozottan pikáns ízvilágot. Ár-érték arányban kiváló döntés!

Chivas Regal 12 Years Whisky – 10.000 forint körül

Ha whisky, akkor Skócia, tehát indítsuk is a sort rögtön egy hamisíthatatlan skót whiskyvel, a 12 éves érlelési idővel büszkélkedő Chivas Regallal, mely túlzás nélkül az egyik legjobb és legismertebb ital az adott régióból. Bőven a 10 ezer forintos árkategória alatt található – gyakran szállítással együtt sem lépi túl ezt a határt a végösszeg –, tehát jelesebb alkalmakkor igazán megengedhetünk magunknak belőle egy-egy üveggel.

A Chivas Regal 12 Years egy prémium minőségű whisky, mely csodás borostyánszínben tündököl, és már illatában elképesztően gazdag, komplex élményt nyújt, benne karamellás, enyhe kakaós és édes gyümölcsös jegyek mellett. Ez az összetettség folytatódik az ízvilágban és a hosszú lecsengésben is, ahol némi füstösség is megfigyelhető lesz majd. Garantáltan feldobja minden napunkat, ha esténként elfogyasztunk belőle egy-egy pohárkával.

Források:

Arukereso.hu

Vitexim.hu


Gasztro