Itt van minden, amit tudnia kell, ha azt veszi észre, hogy macskája hány.

Miért hánynak a macskák? 7 magyarázat a macskahányás okára

Csakúgy, mint az emberek, a macskák is többféle okból hányhatnak. A macska hányásának egyes okai viszonylag jóindulatúak, és akár maguktól is elmúlhatnak. Mások sokkal komolyabbak lehetnek.

Íme néhány leggyakoribb ok, amiért a macskák hánynak.

Hajgolyók, szöszcsomók

Miközben a macskák megnyalják magukat, durva nyelvük kihúzza a kabátjukból a laza szőrt, amit aztán lenyelnek. Nagy mennyiségű szőr halmozódhat fel a gyomorban, és nem könnyen emészthető, így a macska szőrgolyót hány. Ez a hányás oka általában nem ad okot aggodalomra. De ha macskájának gyakran van szőrgombóca, érdemes lehet ezt az állatorvosával orvosolni. Egyes esetekben a szőrgombák a gyomor-bélrendszeri probléma korai jelei lehetnek.

Gastroenteritisz

A gasztroenteritisz alapvetően a gyomorpanaszok divatos kifejezése, amely többek között az étkezési diszkréció, a méreganyagok vagy a gyógyszeres mellékhatások miatt fordulhat elő. A gastroenteritis egyes okai enyhék, és maguktól megoldódnak. Mások komolyabbak lehetnek, és állatorvosi figyelmet igényelnek.

Idegen testek lenyelése

Ha a macskája idegen anyagot eszik – például játékot, madzagdarabokat, szőrkötőt vagy más tárgyat –, az a gyomor-bél traktus elzáródását és károsodását okozhatja, ami hányáshoz vezethet. A hányás ezen oka súlyos, és azonnali állatorvosi ellátást igényel.

Ételallergiák és gyulladásos bélbetegségek

Bár az allergia meglehetősen ritka a macskákban, hányást okozhat. Amikor a macskák kiváltó táplálékot esznek, az emésztőrendszerükben fellépő gyulladás regurgitációhoz vezethet. Egyes macskák krónikus hasmenést is tapasztalhatnak ezen állapotok következtében.

Szisztémás betegségek

Az olyan krónikus betegségek, mint a vesebetegség, a hasnyálmirigy-gyulladás és a pajzsmirigy-túlműködés, különböző mechanizmusok miatt hányingert és krónikus hányást okozhatnak. A hányás ezen okainak kezelése megköveteli az alapbetegség azonosítását, és sok ilyen állapot egész életen át tartó kezelést igényel.

Paraziták

Ez a hányás oka gyakrabban fordul elő kiscicáknál, de bármilyen életkorú állatoknál előfordulhat. Alkalmanként az állattulajdonosok élő férgeket is láthatnak a hányásban. A jó hír az, hogy a paraziták kezelése gyakran megoldja a hányást.

Rákos megbetegedés

Az emésztőrendszer rákos megbetegedései meglehetősen gyakoriak a macskákban, és hányást okozhatnak azáltal, hogy megzavarják a normál emésztést. A test más területein lévő rákos megbetegedések émelygést, kényelmetlenséget és rossz közérzetet is okozhatnak, ami szintén hányáshoz vezethet.


Egészség Állatvilág