Lazac

A halételeket kedvelők körében a lazac igen népszerű, nincs ez másként a fogyókúrázók esetében sem. Ennek oka, hogy nem csak finom és egészséges, hanem magas a fehérjetartalma, a kalóriáknak viszont híján van.

További remek érv a lazac rendszeres fogyasztása mellett, hogy ún. astaxanthin nevű vegyület található meg benne, mely bizonyítottan csökkenti a szervezetben található gyulladásokat. Ezenfelül a szívritmuszavar és a szívinfarktus kockázata szintén jelentősen csökken a rendszeresen lazacot fogyasztók körében.

Persze ne feledjük az egyik legfontosabb érvet sem, miszerint a lazac rendkívül gazdag Omega-3 zsírsavban, aminek a hiánya depressziót, szívpanaszokat, reumás fájdalmakat és látási zavarokat egyaránt okozhat.

Amennyiben Ön is szeretne rendszeresen tengeri halat fogyasztani a számos pozitív egészségügyi hatása miatt, vásároljon megbízható helyről, például a Matusz-Vad Webáruháztól!

Tonhal

A tonhal igazi megosztó halféle, hiszen sokan félnek a benne lévő higany miatt a mérgezéstől. Mértékletes fogyasztás mellett ugyanakkor ettől nem kell tartani, vagyis ha heti kétszer az asztalra kerül egy-egy tonhalas fogás, azzal nemhogy ártunk az egészségnek, hanem épp ellenkezőleg.

A tonhal fogyasztása leginkább a szívbetegségek elkerülésében lehet segítségünkre, hiszen a benne lévő telített zsírok szintje nagyon alacsony, ezáltal nem kell tartani az artériák beszűkülésétől sem. Az ereknek emellett jót tesz a tonhalban is megtalálható Omega-3 zsírsav, mely a vérrögök kialakulásának kockázata mellett a rossz koleszterin szintjét egyaránt csökkenti.

Tőkehal

A tőkehal, mint a legtöbb halféle, szintén gazdag Omega-3 zsírsavban, de ennek nem ismételjük el újra a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait. Ehelyett inkább rávilágítunk a gazdag kálium, B12- és B6-vitamin, valamint a foszfor és szelén tartalmára. Ezeknek köszönhetően a tőkehal rendszeres fogyasztásával olyan betegségek kerülhetőek el, mint a szívbetegségek, az ízületi panaszok, a különféle fertőzések, ráadásul a szépségben, pontosabban a haj növekedésében és a bőr egészségének megőrzésében szintén fontos szerepe van.

Továbbá a tőkehalban megtalálható foszfortartalom nagy szerepet játszik a gyors anyagcserében, az új sejtek fejlődésében, és a hormonháztartás megfelelő működéséhez egyaránt hozzájárul.


Állatvilág Gasztro